Krijgen Baby’s iets Mee van Ouderlijke Ruzies tijdens hun Slaap?

Maakt het uit als baby’s wat opvangen van een verhitte discussie als ze slapen? Volgens de uitkomst van een nieuwe studie wel. Wetenschappers vonden dat de gezinssituatie waar de baby’s aan waren gewend een specifieke hersenactiviteit kon uitlokken. Baby’s die uit een gezin kwamen met een hoog conflict niveau ervaarden meer activiteit in de hersendelen die met stress en emoties worden geassocieerd.

Aan de studie deden twintig baby’s van zes tot twaalf maanden oud mee. De moeders gaven zelf aan hoeveel ruzies er in hun huis plaatsvonden. Om de hersenactiviteit van de baby’s te meten, ondergingen ze een MRI-scan terwijl ze sliepen. En terwijl de scan werd gemaakt, kreeg iedere baby een variatie van geluidsopnames te horen. Bij alle audio-opnames was er sprake van de stem van één man die een serie van niet bestaande woorden sprak. Maar tijdens sommige opnames klonk de stem opgewekt. Terwijl bij andere opnames de stem erg kwaad overkwam. Ook kregen de baby’s de stem in een neutrale toon te horen.

Toen de onderzoekers de hersenactiviteit van de baby’s als reactie op de boze en neutrale stemmen vergeleken, vonden ze een link met de aangegeven niveau’s van verbale conflicten tussen de ouders. Baby’s van hoger-conflict gezinnen lieten meer activiteit zien in het deel van de hersens genaamd de rostral anterior cingulate cortex, afgekort rACC. Deze regio wordt geassocieerd met het verwerken van emoties. De rACC is regelmatig verandert bij mensen die leiden aan stressstoornissen. En meer conflicten tussen ouders zijn al eerder gelinkt aan een hogere stressreactie of een langer herstel van stress bij baby’s. Ook bleek er een verhoogde activiteit in meer primitieve delen van de hersens te zijn, zoals de hypothalamus. Deze controleert en reguleert de stressreactie. Dat patroon bleek niet aanwezig toen de wetenschappers de reacties van baby’s hersens vergeleken met de blije en neutrale stemmen. Een eerdere studie toonde al aan dat het soort ouderschap een invloed kan hebben op het stressniveau van baby’s: http://www.denieuwebaby.nl/2012/04/invloed-ouderschap-op-babys.html.

De blootstelling aan kwade stemmen zorgt er zelfs gedurende baby's slaap voor dat hij in een emotionele overdrive komt. Deze studie laat zien dat sommige baby’s al een bepaalde overgevoeligheid voor geluiden van kwaadheid hebben. En dat ze niet wakker hoeven te zijn voor hun hersens om op de situatie te reageren. De resultaten suggereren dat baby’s al een negatief effect kunnen ondervinden van intense volwassen discussies. En wellicht hebben ze hier zelfs in hun volwassen leven nog last van.
Referentie
1. A.M. Graham, P.A. Fisher and J.H. Pfiefer. 2013. What sleeping babies hear: A functional MRI study of interparental conflict and infants’ emotion processing. Psychological Science. In press.Reacties