Overdiagnose Reflux Vindt Gemakkelijk Plaats bij Baby's

De medicijnen voor behandeling van gastro-oesofagale reflux(GORZ) behoren tot de meest gebruikte medicijnen voor kinderen onder de één jaar oud. Maar in een nieuwe studie concluderen Amerikaanse wetenschappers dat artsen vaak baby’s symptomen zoals huilen en overgeven als een ziekte labelen. Het vaak gebruiken van het reflux label kan leiden tot overmatig gebruik van de medicatie volgens de onderzoekers. De studie vond dat artsen die baby’s het GORZ label gaven, zorgden voor een verzoek van ouders voor medicijnen om hun baby te helpen. Zelfs als ze werden geadviseerd dat medicijnen niet zouden helpen voor de klachten van hun baby. ‘Als artsen moeten we de woorden die we gebruiken duidelijk afwegen als we praten met patiënten en ouders. We hebben de macht om een normaal proces als ziekte af te schilderen. Als kinderartsen is het onze taak om zieke kinderen gezond te maken, niet om gezonde kinderen ziek te maken,’geeft onderzoeker Beth Tarini aan.

Voor de studie werden ouders die een kinderkliniek bezochten, gevraagd hoe ze zouden reageren op een klinisch scenario waarbij hun baby veel huilde en deed overgeven, maar voor de rest gezond was. De ouders moesten bij de arts komen voor een diagnose. Ze werden willekeurig ingedeeld en kregen verschillende uitkomsten van de arts te horen. Sommige ouders kregen als diagnose reflux. In andere gevallen gaf de dokter geen ziekte label aan. Daarnaast kregen de helft van de ouders te horen dat de bestaande medicatie waarschijnlijk niet effectief zou zijn. De rest kreeg geen informatie over de mogelijke effectiviteit van medicijnen. Ouders die een GORZ diagnose kregen, bleken geïnteresseerd in medicijnen voor hun baby, zelfs als ze te horen hadden gekregen dat medicijnen ineffectief zouden zijn. Ouders die geen ziekte label van de arts voor hun baby hadden gekregen, toonden alleen interesse voor medicijnen als de arts niet had besproken of medicijnen zouden kunnen helpen.

‘Overdiagnose van reflux kan een medische conditie maken van anders normaal gedrag. Bij het nog groeiende spijsverteringskanaal van een baby kan het voorkomen dat een voeding weer terugstroomt van de maag naar de slokdarm. Het ongemak kan ervoor zorgen dat debaby gaat huilen, maar dat maakt het niet noodzakelijk een ziekte,’ zegt hoofdonderzoeker Laura Scherer. ‘Ouders kunnen leren van deze studie dat een ziekte label hen mogelijk meer vatbaar maakt om medicijnen te gebruiken voor hun kind. En hierbij maakt het niet uit of medicijnen effectief zijn of niet. Ouders zouden het doktersadvies moeten opvolgen. En soms betekent dit het accepteren van de verklaring waarom het huilen en overgeven van een baby normaal kan zijn. Onnodig gebruik maken van medicijnen is kostbaar. Daarnaast is het lange termijn effect van medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij reflux nog niet grondig bestudeerd. Wel is er een kleine samenhang tussen het gebruik van de medicijnen en een iets hoger percentage van longontsteking gebleken,’ concludeert Scherer.Referentie
1. L.D. Scherer, B.J. Zikmund-Fisher, A. Fagerlin and B.A. Tarini. 2013. Influence of 'GERD' Label on Parents' Decision to Medicate Infants. Pediatrics, 2013; DOI: 10.1542/peds.2012-3070.Reacties

 1. Mijn oudste was gediagnosticeerd met reflux. Later bleek hij een waslijst aan allergieën te hebben waardoor hij veel moest spugen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nelleke,

   Ik hoor weleens van moeders uit mijn omgeving dat de huisarts een verkeerde diagnose stelt. Erg vervelend..

   Verwijderen
  2. Oh Nelleke, dus deze blog komt wel heel dichtbij voor je! Ik waardeer het zeer dat je je eigen ervaring hier neerzet.

   Verwijderen
 2. In mijn werk als logopediste die o.a. kinderen behandelde met eet- drinkproblemen is mijn ervaring nu juist dat reflux heel erg ondergediagnostiseerd wordt/werd! De medicijnen helpen trouwens veel minder goed dan gewoon het kind een beetje schuin te leggen (het hoofdeinde van het ledikantje verhogen) en het kind rechtop tegen je aan te leggen na het drinken/eten. Echte reflux is een hele nare aandoening. Moet je je maar eens herinneren hoe naar je je voelde als je het zuur had tijdens je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je ook jouw persoonlijke ervaring ook aangeeft Janneke. Mag ik vragen hoe oud de kinderen waren die je deed behandelen? En waarom je dacht dat ze reflux hadden? In ieder geval bedankt voor de tips :)

   Verwijderen
 3. Gelukkig luisterde mijn huisarts goed naar mij, toen ik met mijn 3.5 weken oude dochtertje bij hem kwam. "Reflux" luidde het oordeel, "ik stuur je door naar de kinderarts". Toen ze vier weken was kwam ik daar voor het eerst, toen ze vijf weken was, is ze voor een week opgenomen omdat ze zo verzwakt was.
  Nu is ze drieenhalve maand oud, en ondanks alle medicijnen en goede zorgen pas 1.5 kilo zwaarder als bij de geboorte. Blijf alstjeblieft naar ouders luisteren, en stuur ze niet weg met een "alle babies huilen"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Vanessa! Fijn dat je huisarts de klachten serieus bekeek en direct actie ondernam. Het artikel gaat over een onderzoek waaruit blijkt dat reflux soms te snel wordt geconstateerd. Maar dat betekent niet dat reflux als aandoening niet bestaat natuurlijk!

   En als je al aangeeft dat je dochter met 3,5 maand oud pas zo weinig is bijgekomen, dan gaat het hier zeker niet om een overdiagnose.

   Ik ben het verder ook helemaal met je eens dat (huis)artsen goed naar ouders moeten luisteren, vaak voelen zij instinctief nog het beste aan als er iets niet goed is met hun kindje.

   Ik hoop dat je dochtertje snel aansterkt!

   Verwijderen
 4. Prachtig artikel en echt nodig!

  Ik merk dat artsen het niet altijd goed hebben wanneer ze medicijnen voorschrijven.

  Ik wil niet zeggen dat ze niets weten, of dat ze het nooit goed hebben, maar het is fijn dat dit soort studies bestaan.

  Als ouder plaats je vaak heel veel vertrouwen in een arts, die eigenlijk weinig verantwoordelijkheid neemt.

  Als het goed gaat is het 'dat komt doordat ik het heb aangeraden / dat heb ik goed gedaan' en als het fout gaat is het 'ja mevrouw, bij een klein percentage gaat het inderdaad niet goed'

  TOP artikel!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten