Foetus Blijkt Zwangerschapsvergiftiging bij Moeder te Voorkomen

Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat een hormoon genaamd adrenomedullin een cruciale rol speelt in het voorkomen van de zwangerschapscomplicatie pre-eclampsie. Het hormoon bleek de vrouw te beschermen tegen zwangerschapsvergiftiging wanneer ze dit van haar foetus kreeg tijdens de meest kritische periode van de zwangerschap. Verrassend was dat het hormoon dus niet van de moeder afkwam. ‘We hebben het feit geïdentificeerd dat de baby een belangrijke rol speelt bij het beschermen van moeder tegen pre-eclampsie. Als de cellen van de baby dit hormoon niet uitscheiden, dan kunnen moeders bloedvaten niet de uitzetting ondergaan die ze zouden moeten,’ zegt hoofdonderzoeker Kathleen Caron.

Zwangerschapsvergiftiging komt voor bij ongeveer één op de vijftien zwangerschappen. Een belangrijk kenmerk van de conditie is dat de bloedvaten in de placenta niet vergroten of uitwijden om de verhoogde bloedstroom naar de foetus te kunnen blijven uitvoeren. Onbehandeld kan pre-eclampsie het leven van zowel moeder als baby in gevaar brengen. ‘We weten echt niet of een vrouw zwangerschapsvergiftiging gaat ontwikkelen totdat ze het krijgt,’ geeft Caron aan. Omdat de conditie verschillende risicofactoren kent, is het moeilijk voor artsen om te bepalen welke patiënt een echt verhoogd risico heeft. ‘Het identificeren van moleculen die mogelijk pre-eclampsie kunnen voorspellen zou heel belangrijk zijn,’ vervolgt Caron.  

De wetenschappers bestudeerden muizen die genetisch waren geprogrammeerd om een verhoogd of verlaagd niveau van het hormoon adrenomedullin te produceren. Uit de studie bleek dat tijdens een normale zwangerschap foetussen dit hormoon in de placenta gedurende het tweede trimester uitscheiden. Deze geven een signaal af aan speciale cellen genaamd ‘natuurlijke killercelllen’. Deze cellen helpen moeders bloedvaten om uit te wijden en zorgen zo ervoor dat er meer bloed kan stromen naar de groeiende foetus. Het onderzoek is één van de eerste die een belangrijke chemische boodschap gestuurd van de foetus naar de moeder heeft aangetoond.
 
Wetenschappers begrijpen meer over de moederskant van het ‘chemische gesprek’ dat plaatsvindt tussen moeder en haar baby. Maar veel van de hormonale signalen in de placenta blijven nog een mysterie. Door de belangrijke rol van adrenomedullin vast te stellen, kan de studie de weg vrijmaken voor nieuwe methoden om pre-eclampsie te identificeren en te voorkomen. Het adrenomedullin niveau kan bijvoorbeeld mogelijk worden gebruikt als een biologische marker of vroege indicator om te bepalen welke patiënten mogelijk aanleg hebben om de conditie te ontwikkelen. ‘Het hebben van een biologische marker zou fantastisch zijn. Het kan de arts in staat stellen om een vrouw al vanaf het begin van haar zwangerschap individueel te behandelen,’ sluit Caron af.


 
Referentie
1. M. Li, N.M.J. Schwerbrock, P.M. Lenhart, K.L. Fritz-Six, M. Kadmiel, K.S. Christine, D.M. Kraus, S.T. Espenschied, H.H. Willcockson, C.P. Mack and K.M. Caron. 2013. Fetal-derived adrenomedullin mediates the innate immune milieu of the placenta. Journal of Clinical Investigation, 2013; DOI: 10.1172/JCI67039.

Reacties