Geboortemaand Kan Latere Carrière Beïnvloeden

De geboortedatum heeft mogelijk effect op latere carrièremogelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Colombia. Mensen geboren in juni en juli hebben volgens deze studie een beduidend kleinere kans om later directeur van een grote organisatie te worden.

De wetenschappers bestudeerden 375 directeuren van beursgenoteerde ondernemingen. De resultaten lieten zien dat slechts 6,13 procent in juni ter wereld waren gekomen. Voor juli lag dit percentage nog lager: 5,87 procent. Dit in vergelijking met de maanden maart en april, waarin respectievelijk 12,53 en 10,67 procent van de directeuren het levenslicht zagen. ‘Onze bevindingen tonen aan dat zomer baby’s minder presteren. Wellicht is dat het resultaat van het ‘geboortedatum effect’. Dit effect ontstaat door de groepsindeling naar leeftijd op school,’ geeft onderzoeker Maurice Levi aan.
 
Kinderen die geboren zijn in juni en julie behoren vaak tot de jongste van hun klas. Terwijl kinderen geboren in maart en april vaak juist tot de oudste behoren. ‘Oudere kinderen in dezelfde klas hebben de neiging om beter te presteren dan de jongste, welke nog minder intellectueel zijn ontwikkeld. En dat vroege succes wordt vaak beloond met leiderschapsrollen en bredere leermogelijkheden. Dit kan leiden tot allerlei toekomstige voordelen,’ zegt Levi.

‘Onze resultaten tellen op bij het groeiende bewijs dat de manier waarop ons onderwijssysteem leerlingen op leeftijd bij elkaar plaatst, het succes in hun latere leven beïnvloedt. Mogelijk sluiten we nu de grootste talenten uit, simpelweg omdat ze te vroeg aan school beginnen,’ concludeert Levi.
Referentie
1. Q. Du, H. Gao and M.D. Levi. 2012. The relative-age effect and career success: Evidence from corporate CEOs. Economics Letters, 2012; 117 (3): 660 DOI: 10.1016/j.econlet.2012.08.017.Reacties