Placenta Geeft Inzicht in Risico op Autisme

Het risico op autisme is al kort na de geboorte van de baby aantoonbaar. Volgens recent Amerikaans onderzoek geven abnormaliteiten in de placenta al aanwijzingen voor het ontwikkelen van autisme later. In Amerika worden ongeveer één op de vijftig kinderen met een autisme-spectrumstoornis (ASS) gediagnosticeerd. Maar de diagnose vindt meestal pas plaats als de kinderen drie tot vier jaar oud zijn of nog later. Volgens de wetenschappers zijn dan de beste mogelijkheden voor interventie al verloren gegaan, omdat de hersens het beste reageren op behandeling in het eerste levensjaar.
 
Hoofdonderzoeker Harvey Kliman en zijn team vonden dat afwijkende plooien in de placenta en abnormale celgroei genaamd trofoblast insluitsels, duidelijke aanwijzingen geven voor risico op het ontwikkelen van autisme bij de pasgeborene. De wetenschappers onderzochten 117 placenta’s van baby’s uit risico families. Hiervan was sprake als de ouders al één of meer kinderen met autisme hadden. Daarna werden deze placenta’s vergeleken met 100 controle placenta’s uit hetzelfde geografische gebied. De risico placenta’s bleken soms wel 15 trofoblast insluitsels te hebben. Dit in vergelijking met de controle placenta’s, waarvan er geen enkele meer dan twee bleek te hebben. Volgens Kliman laten placenta’s met vier of meer trofoblast insluitsels al een risico op het ontwikkelen van autisme voorspellen met een waarschijnlijkheid van 96,7%.
 
Op dit moment is de beste vroege indicator van risico op autisme de familiegeschiedenis. Koppels met een kind met autisme hebben negen keer meer kans op het krijgen van een volgend kind met autisme. Risico families kunnen volgens Kliman bij latere gezinsuitbreiding een vroege interventie starten om de uitkomst van volgende kinderen te verbeteren. ‘Helaas moeten ouders zonder bekende genetische gevoeligheid vertrouwen op identificatie van vroege tekenen of indicatoren, die zich mogelijk pas openbaren als het kind twee of drie jaar wordt,’ geeft Kliman aan. ‘Ik hoop dat het vaststellen van het risico op het ontwikkelen van autisme met behulp van het bestuderen van de placenta bij de geboorte een routine wordt. En dat de kinderen waarvan blijkt dat ze een vergroot aantal trofoblast insluitsels hebben, een vroege interventie krijgen. Zodat hierdoor de kwaliteit van hun leven kan worden verbeterd,’ sluit Kliman af.Referentie
1. C.K. Walkera, K.W. Andersong, K.M. Milanoh, S. Yei, D.J. Tancredie, I.N. Pessahc, I. Hertz-Picciottob and H.J. Kliman. 2013. Trophoblast Inclusions Are Significantly Increased in the Placentas of Children in Families at Risk for Autism. Biological Psychiatry, 2013 DOI: 10.1016/j.biopsych.2013.03.006.


Reacties