Temperamentvolle Baby's en Latere Agressie - Ervaring

Afgelopen donderdag hebben we het gehad over een onderzoek naar het mogelijke verband tussen temperamentvolle baby's en latere agressie: http://www.denieuwebaby.nl/2013/05/worden-temperamentvolle-babys-later.html. Uit de resultaten bleek dat baby's met een sterk karakter zeker niet hoeven uit te groeien tot agressieve peuters. Baby's met veel temperament kunnen behoorlijk veeleisend zijn. Ik kan me goed voorstellen dat je als moeder dan opziet tegen de peuterperiode. Sterker nog: ik was zo'n moeder.

Ik hoor wel eens de opmerking 'wacht maar tot ze groot zijn en ze een mening krijgen' voorbij komen. Ik zou zelf zo'n opmerking nooit maken. Niet alleen omdat ik geloof dat baby's vanaf hun geboorte (en zelfs in de baarmoeder) al over eigenheid beschikken, maar ook omdat mijn baby's hun eigen mening al vanaf de kraamtijd zeer duidelijk konden maken. Bij mijn tweede wist ik al snel genoeg dat ik weer beschikte over een pittig kindje. Want ik had het al een keer eerder meegemaakt. Vijf jaar eerder om precies te zijn. Toen werd onze dochter geboren. En zij wist vanaf dag één haar mening overduidelijk te verkondigen. Ze was ervan bewust wat ze nodig had. Alhoewel ik op een roze wolk zat, schrok ik wel van haar vastberadenheid. Er zat haast iets dwingends in haar verzoeken. Naarmate de maanden vorderden werd me steeds duidelijker dat onze meid 'strong-willed' was. Met andere woorden: ze wist precies wat ze wilde, wanneer ze het wilde en hoe ze het wilde.

Als peuter trok ze dit door. Maar agressie kwam hier niet bij kijken. Natuurlijk ze kon wel eens heel kwaad worden en dan stampte ze met haar voeten of schreeuwde ze het uit. Maar van echte agressie was nooit sprake. Onze dochter werd wel degelijk door intensieve gebeurtenissen geprikkeld. Als er bijvoorbeeld een grote hond binnenkwam, dan schrok ze en haar lichaam registreerde duidelijk dat er een intense situatie plaatsvond. Haar autonome zenuwstelsel liet een reactie zien op voor haar gevoel spannende momenten. En daar blijkt volgens de studie ook nu net het verschil te zitten. Temperament hoeft niet te maken te hebben met een aanleg voor agressie. Maar weinig reactie (low arousal) op intensieve momenten kan wel een aanwijzing zijn voor de ontwikkeling van mogelijke agressieve gedragsproblemen later.

Inmiddels zijn mijn temperamentvolle baby's uitgegroeid tot een vrolijke kleuter vol met zelfvertrouwen en een lieve tiener die stevig gegrond door het leven gaat. Ik kan dus uit eigen ervaring melden dat het krijgen van een temperamentvolle baby een prachtig geschenk kan zijn. En angst voor eventuele latere agressie zeer waarschijnlijk niet nodig is. Het krachtige karakter blijft, maar hoe meer intense kinderen zelf kunnen doen, hoe minder boosheid erbij komt kijken.

Reacties

 1. Vraagje: wat bedoel je precies met intensieve momenten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Intensieve momenten in de ogen van onze dochter konden al zijn: even door bijvoorbeeld oma worden vastgehouden, of het krijgen van de verkeerde kleur beker. Intensieve momenten dus meestal niet in de zin van grote gebeurtenissen, maar in de zin van tijdelijke (sterke) emoties op een bepaald moment van de dag, zoals EIDi hieronder ook al aangeeft.

   Hopelijk is het zo wat duidelijker :)

   Verwijderen
 2. Heel herkenbaar inderdaad.
  Intensieve momenten zijn hier momenten waar een emotie bij komt kijken. Schrik, vermoeidheid, pijn, boosheid. Dan kan onze peuter van 26 maanden heel snel, heel hevig reageren.
  Zolang we de "gebruiksaanwijzing" in acht nemen gaat dat tochj ook snel weer over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 'gebruiksaanwijzing' is wel handig he ;) Zeker herkenbaar en ik heb gemerkt dat beide kids hier - alhoewel even intens - toch een zeer andere manier van benadering nodig hebben / vragen. Ze hebben me al zoveel geleerd, want 1 ding is zeker: mijn temperamentvolle kinderen hebben ervoor gezorgd dat ik heel veel zaken anders ben gaan zien! Opener en positiever :) En eindeloos geduld kan soms ook wel eens van pas komen ;)

   Verwijderen
 3. als ouder, niet moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard kun je overal ouder lezen waar moeder staat :)

   Ik vertel bovenstaand blog alleen vanuit mijn eigen perspectief, vandaar het gebruik van het woord 'moeder', dat staat voor mijn gevoel dichter bij me dan 'ouder' wat voor mij iets afstandelijker klinkt.

   Verwijderen

Een reactie posten