Worden Temperamentvolle Baby’s Later Agressieve Peuters?

Alle baby’s hebben veel aandacht en verzorging nodig. Maar sommige baby’s zijn van nature meegaander, terwijl anderen al beschikken over een sterke wil. Vooral de temperamentvolle baby’s hebben de neiging om eerder ‘boos’ te worden als er iets niet gaat zoals ze willen. Valt er mogelijk al wat af te leiden van deze verschillen in gedrag? Worden de temperamentvolle baby’s later agressieve peuters? Het lijkt misschien logisch om te redeneren dat een ‘boze’ baby later eerder een moeilijk, agressief kind wordt. Maar als het neerkomt op agressie, blijkt mogelijk de stemming van baby’s minder belangrijk dan de manier waarop hun autonoom zenuwstelsel reageert op stimulatie en stress. Volgens een nieuwe studie hebben baby’s met lage reacties van hun autonoom zenuwstelsel op stress, een grotere kans om agressieve gedragsproblemen te ontwikkelen als peuters. Of de baby’s worden gezien als temperamentvol, blijkt niet samen te hangen met latere agressie.

Onderzoeker Erika Baker en haar collega’s bestudeerden 100 baby’s van tien maanden oud terwijl ze een stressvol experiment doormaakten. De baby’s werden in een autostoeltje geplaatst met een onbekende volwassene erbij. Hun moeders keken toe vanuit een andere kamer, maar de baby’s konden dit niet zien. Daarna kwam er een vreemde, mechanische speelgoed robot langzaam dichterbij. De robot maakte verschillende geluiden en bewoog zijn armen. De robot stopte pas als hij slechts 15 cm van de baby was verwijderd. De wetenschappers wilden dat het experiment voor de baby’s eng zou zijn en dit was ook zo.

De vraag was nu welk effect deze ervaring op baby’s autonoom zenuwstelsel zou hebben. Over het algemeen gaat alles in het autonoom zenuwstelsel op scherp staan als mensen iets spannends, goed of slecht, meemaken. Het hart gaat sneller klopen, de adem versnelt, de pupillen verwijden en het zweet breekt uit. Maar het niveau van activatie variëert van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn snel geprikkeld. Ze ervaren al snel veel stimulatie (high arousal) door relatief kleine zaken. Anderen zijn hier veel minder gevoelig voor. Ze zijn niet snel onder de indruk van gebeurtenissen. Daar waar de gemiddelde mens fysieke veranderingen zal merken naar een intensieve gebeurtenis, kan dit voor mensen met een lage activitatie (low arousal) nauwelijks registeren. Daarom wilden de wetenschappers het niveau van opwinding bij de baby’s meten. Iedere baby kreeg kleine elektroden aan zijn voeten vastgeplakt, zodat veranderingen in transpiratie voor, gedurende en na het robot experiment werden opgemerkt. Ook kregen de moeders vragen over het gedrag van hun baby’s in de thuisomgeving.  

Twee jaar later waren de onderzoekers in staat om 70 van de families opnieuw te laten meewerken aan de volgende fase van de studie. Nu vroegen ze aan de ouders om hun kinderen te evalueren aan de hand van de ‘Child Behavior Checklist’, een standaard vragenlijst over de ontwikkeling van kinderen. Baby’s temperament, zoals in de eerste fase door de moeders was aangegeven, werd gelinkt aan de hoeveelheid angst die de baby’s lieten zien gedurende het robot experiment. Maar er bleek geen verband te zijn met de activatie reactie van hun autonoom zenuwstelsel. Ook was er geen samenhang met de ontwikkeling van gedragsproblemen als peuter.
De enige meeting die wel toekomstige gedragsproblemen bleek te voorspellen, was de huidgeleiding. Met andere woorden; de hoeveelheid zweet van baby’s voeten voor en tijdens het robot experiment. De baby’s die het minst hadden getranspireerd, lieten een gematigd verhoogd risico zien om later een agressieve peuter te worden. De bevindingen zijn consistent met andere studies. Eerdere onderzoeken van kinderen en volwassenen toonden al aan dat een lage activatie van het autonome zenuwstelsel kan worden gelinkt aan agressieve gedragsproblemen.

Voor temperamentvolle baby’s geldt dat ze beschikken over een sterke wil en snel boos kunnen worden, maar volgens de resultaten van deze studie hoeven deze eigenschappen helemaal niet te betekenen dat ze later zullen uitgroeien tot agressieve peuters.Referentie
1. E. Baker, K.H. Shelton, E. Baibazarova, D.F. Hay and S.H. van Goozen. 2013. Low Skin Conductance Activity in Infancy Predicts Aggression in Toddlers 2 Years Later. Psychol Sci. 2013 Apr 16.

Reacties

 1. Mijn tweede was een temperamentvolle baby. Ze wilde al heel snel heel veel en als het niet lukte werd ze erg boos en reageerde ze gefrustreerd. Ze was ook erg vlot, lichamelijk. Net 5 maanden was ze toen ze wilde gaan kruipen en bijna 6 maanden toen het eindelijk lukte., heel wat schreeuw en huilpartijen later.
  Ze is nu 26 maanden en een temperamentvolle peuter, maar wel met een hartje van goud. Van agressie is bij haar absoluut geen sprake.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi EIDi, ik herken zeker je ervaring! Zie ook mijn eigen ervaringsverhaal over temperament bij baby's en agressie later: http://www.denieuwebaby.nl/2013/05/temperamentvolle-babys-en-latere.html :)

   Verwijderen

Een reactie posten