Borstvoeding Vergroot Hersengroei – Ervaring

Vorige week bespraken we een baanbrekend onderzoek waaruit bleek dat borstvoeding zorgt voor een optimale hersenontwikkeling: http://www.denieuwebaby.nl/2013/06/mri-scan-bewijst-borstvoeding-vergroot.html. Met behulp van MRI-scans waren wetenschappers in staat om de hersengroei van kinderen tot aan hun vierde levensjaar vast te leggen. Bij de vergelijking tussen borstgevoede of kunstgevoede kinderen kwamen verschillen tussen de 20 tot 30 procent voor. Ik kon de conclusies van de studie haast niet geloven.

Toen we net aan kinderen begonnen, had ik nooit kunnen bedenken dat het kwaliteitsverschil tussen moedermelk en melkpoeder zo groot zou zijn. Ik was me nog helemaal niet bewust van de negatieve kanten van kunstvoeding. Na lang wikken en wegen voor welke voeding we zouden kiezen, gaf mijn gevoel de doorslag. Het werd borstvoeding. Onze dochter doet het nu bovengemiddeld goed op school. En natuurlijk zal ik nooit zeker weten of dit met kunstvoeding anders was geweest. Maar ik kan wel, zeker na het lezen van de resulaten van het onderzoek, concluderen dat borstvoeding hier een positieve bijdrage aan heeft geleverd.

Borstvoeding zorgt voor de best mogelijke hersenontwikkeling. Echter wil dit natuurlijk niet zeggen dat alle borstgevoede kinderen grote geleerden gaan worden. Maar wel dat ze hun eigen optimale IQ kunnen behalen. Volgens de studie blokkeert kunstvoeding de optimale groei van de hersens. En uiteraard lopen er ook genoeg intelligente kinderen rond die groot zijn geworden met kunstvoeding. Alleen is het zeer waarschijnlijk dat ze met borstvoeding nog slimmer zouden zijn geweest.

Ik vind het een prettig idee dat ik mijn kinderen een zo goed mogelijke ‘hersen start’ heb kunnen geven. Onze zoon is net pas met school begonnen en het is dus nog te vroeg om te zeggen hoe zijn schoolcarrière eruit gaat zien. Maar ik vertrouw in ieder geval alvast op zijn jarenlange moedermelk consumptie!

Reacties