MRI-scan Bewijst: Borstvoeding Vergroot Hersengroei

Opnieuw zorgt een onderzoek voor bewijs dat borstvoeding goed is voor baby’s hersens. Door gebruik te maken van MRI-scans hebben wetenschappers de groeiende hersens van baby’s in kaart gebracht. Het geven van borstvoeding blijkt voor de best mogelijke hersenontwikkeling te zorgen. ‘We vinden verschillen in de grootte van 20 tot 30 procent, als we borstgevoede met kunstgevoede kinderen vergelijken. Ik denk dat het verbazingwekkend is dat je al zoveel verschil zo vroeg kunt hebben,’ geeft hoofdonderzoeker Sean Deoni aan.

De wetenschappers maakten gebruik van een speciale, babyvriendelijke MRI-scan om zo de hersengroei van de kinderen tot aan hun vierde levensjaar vast te leggen. Bij de tijd dat ze twee jaar waren, bleken de  kinderen die tenminste drie maanden exclusief borstvoeding hadden gehad, in belangrijke delen van de hersens vooruit te lopen op hun ontwikkeling. Dit in vergelijking met kinderen die exclusief kunstvoeding kregen of een combinatie hiervan. De extra groei was het meest zichtbaar in de gedeelten van de hersens die worden geassocieerd met taal, emotionele functies en cognitieve vaardigheden.

Dit is niet de eerste studie die suggereert dat borstvoeding helpt om de hersens van baby’s te ontwikkelen. Meerdere gedragstudies hebben al eerder laten zien dat er betere cognitieve uitkomsten waren voor borstgevoede kinderen, zie bijvoorbeeld: http://www.denieuwebaby.nl/2013/01/borstgevoede-babys-presteren-later.html. ‘We wilden weten hoe vroeg deze verschillen in hersenontwikkeling precies ontstaan. We hebben aangetoond dat het van begin af aan al gebeurt,’ zegt Deoni. Hij en zijn collega’s gebruikte de MRI-apparatuur om baby’s hersens in kaart brengen, terwijl de baby’s sliepen. De MRI techniek die Deoni heeft ontworpen, kijkt naar de microstructuur van de witte stof van de hersens. De techniek kijkt specifiek naar hoeveelheden van myeline, de vettige stof die ervoor zorgt dat boodschappen (zenuwimpulsen) sneller worden doorgestuurd. Ook voorkomt deze stof dat een elektrisch signaal niet overspringt naar een zenuwcel waar het niet voor bedoeld is en zo kortsluiting veroorzaakt. Verder geeft myeline de witte stof zijn witte kleur.

De onderzoekers keken naar 133 baby’s in de leeftijd van 10 maanden tot vier jaar. Alle baby’s waren op tijd (tussen 37 en 42 weken zwangerschap) geboren. En kwamen van families met gelijkwaardige sociaal-economische status. De baby’s werden verdeeld in drie groepen: moeders die minimaal drie maanden exclusief borstvoeding hadden gegeven, moeders die borstvoeding en kunstvoeding hadden gecombineerd en moeders die alleen kunstvoeding hadden gegeven. De wetenschappers vergeleken de oudere met de jonge kinderen om zo het groeitraject van de witte stof voor iedere groep in kaart te brengen. De resultaten toonden aan dat de exclusieve borstvoeding groep de snelste groei van de drie groepen van myelinisatie had. De stijging van het volume van de witte stof werd substantieel op de leeftijd van twee jaar. De gecombineerde groep liet meer groei zien dat de exclusieve kunstvoeding groep, maar minder dan de volledige borstvoeding groep.

Naast de MRI-scans hebben de onderzoekers ook cognitieve testen bij de oudere kinderen afgenomen om hun beeldresultaat te ondersteunen. Deze testen vonden een verhoogde taalontwikkeling, visueel ontvangst en motorische controle prestatie in de borstgevoede groep. De studie keek ook naar de effecten van de duur van borstvoeding. De onderzoekers vergeleken hiervoor baby’s die langer dan één jaar borstvoeding hadden gehad, met baby’s die minder dan één jaar kregen. Ook hier vonden ze een significant uitgebreide hersengroei bij de langgevoede baby’s. Vooral in de hersengebieden verantwoordelijk voor motorische functies. De bevindingen tellen op bij de aanzienlijke hoeveelheid onderzoek die de positieve associaties tussen borstvoeding en de gezondheid van de hersens van kinderen aantoont. ‘Ik zou graag willen beargumenteren dat in combinatie met al het andere bewijs, borstvoeding absoluut hieraan bijdraagt,’ concludeert Deoni.Referentie
1. S.C.L. Deoni, D.C. Dean, I. Piryatinksy, J. O'Muircheartaigh, N. Waskiewicz, K. Lehman, M. Han and H. Dirks. 2013. Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study. NeuroImage, 2013; DOI: 10.1016/j.neuroimage.2013.05.090.

Reacties

  1. Wat wordt er bedoeld met 'gelijkwaardige soc-ec status'?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Rachel, met een gelijkwaardige sociaal-economische status wordt bedoeld dat de ouders allemaal ongeveer hetzelfde opleidingsniveau hebben genoten en dat ze qua soort werk en inkomsten ook op één lijn zitten.

      Verwijderen

Een reactie posten