Sterke Gewichtstoename in Eerste Maand Indicatie Hoger IQ Later

Een nieuw Australisch onderzoek toont aan dat een sterke toename van gewicht en hoofdomtrek tijdens de eerste maand van baby’s leven, kan worden gelinkt aan een hoger IQ op schoolleeftijd. ‘De hoofdomtrek is een indicatie van het hersenvolume, dus een grotere toename van deze omtrek bij een pasgeboren baby suggereert een snellere hersengroei,’ zegt hoofdonderzoeker Lisa Smithers.  

De wetenschappers analyseerden data van meer dan 13.800 kinderen die volgroeid waren geboren. De resultaten lieten zien dat baby’s die 40% van hun geboortegewicht bij waren gekomen in de eerste vier weken na geboorte, een IQ van 1,5 punt hoger hadden op zesjarige leeftijd. Dit in vergelijking met baby’s die slechts 15% van hun geboortegewicht aankwamen. Ook bleken de zesjarigen met de grootste hoofdomtrek groei als baby over de hoogste IQ scores te beschikken .

‘Over het algemeen lieten pasgeboren baby’s die snel groeiden in de eerste vier weken, hogere IQ scores zien later in hun leven. Deze kinderen scoorden met zes jaar vooral hoog op hun verbale IQ,’ geeft Smithers aan. Dit komt mogelijk omdat de neurale structuren voor het verbale IQ al vroeg in het leven worden ontwikkeld. De snelle gewichtstoename gedurende de kraamtijd kan hierdoor mogelijk een direct cognitief voordeel geven aan het kind. ‘De bevindingen van onze studie suggereren dat als baby’s moeite met voedingen hebben, er een vroege interventie in het onder controle krijgen van deze problemen moet komen,’ concludeert Smithers.
Referentie
1.
L.G. Smithers, J.W. Lynch, S. Yang, M. Dahhou and M. S. Kramer. 2013. Impact of Neonatal Growth on IQ and Behavior at Early School Age. PEDIATRICS, 2013; 132 (1): e53 DOI: 10.1542/peds.2012-3497.

Reacties