Wat als je Baby de Kruipfase Overslaat?

Voordat ik kinderen kreeg, was ik er eigenlijk van overtuigd dat iedere baby op een gegeven moment de kruipfase zou bereiken. Dat hoorde voor mij bij een normale ontwikkeling. Groot was dan ook mijn verbazing toen bleek dat onze eerstgeborene helemaal niet ging kruipen. Ze ging van bilschuiven rechtstreeks naar staan. Om daarna haar eerste stapjes te zetten. Het zat me nooit helemaal lekker, omdat ik in mijn directe omgeving geen niet-kruipende baby had meegemaakt.

Wat jaren later bleek dat ook onze tweede geen behoefte aan de kruipfase had. Haast nog meer verbaasd dan de eerste keer, liet hij me achter terwijl hij zich zittend probeerde op te trekken om zo te kunnen staan. En daarna zijn eerste stapjes te zetten. Onderstaand onderzoek is één van mijn meest dierbare blogs geworden. Want deze bracht me veel geruststelling en inzicht! Lees hier meer over mijn eigen ervaring met het overslaan van de kruipfase: http://www.denieuwebaby.nl/2012/05/als-je-baby-niet-kruipt-ervaring.html.Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2012/05/moeten-babys-leren-kruipen.html

Moeten Baby’s Leren Kruipen?

Baby’s moeten kruipen voordat ze gaan lopen. Dit behoort tot de normale ontwikkeling van baby’s volgens ouders en kinderartsen. Kruipen wordt in de Westerse wereld gezien als een belangrijke motorische en neurologische ontwikkeling voor iedere baby. Net als rechtop leren zitten en oog-handcoördinatie. Maar nieuw onderzoek laat mogelijk zien dat deze conventionele gedachte helemaal niet klopt.

Volgens antroproloog David Tracer gaan baby’s die nog in stammen leven, zoals de Au stam in Pa­pua New Guinea, niet door een kruipfase heen. In plaats daarvan dragen hun ouders en andere verzorgers ze totdat ze kunnen lopen. Au kinderen zien er niet uit alsof ze enige vorm van gebrek hebben, omdat ze de kruipfase overslaan. Tijdens een presentatie gegeven aan the American Association of Physical Anthropologists, gaf Tracer aan dat kruipen mogelijk als een abnormale ontwikkeling gezien kan worden. Hij ziet kruipen als een mogelijk aangeleerde functionaliteit, omdat Westerse baby’s zoveel tijd op de grond doorbrengen.

Tijdens zijn obervatie van 113 Au moeder-kind paren ontdekte Tracer dat baby’s, tot ze 12 maanden oud waren, werden gedragen in een sling 86% van de tijd. Tijdens de zeldzame momenten dat moeders hun kind op de grond zetten, werden de baby’s in een ‘zittende’ positie neergezet, in plaats van ze op hun buik neer te leggen. Omdat de ‘Au’ kinderen al hun tijd rechtop spendeerden, leerden ze nooit kruipen. De baby’s gingen wel door een ‘bilschuif’ fase, waarin ze zichzelf proberen op te trekken, om zo te leren lopen. Tracer geeft aan de stamleden geloven dat bilschuiven behoort tot de voorfase van leren lopen in plaats van kruipen.

De Au stam baby’s staan niet alleen in het ‘overslaan’ van kruipen. Tracer geeft aan dat baby’s in diverse traditionele culturen, zoals in Paraguay, Mali en Indonesië, zo worden grootgebracht. Verder geeft hij aan dat ook apen die dicht bij de mens staan, zoals chimpansees en gorilla’s, hun jongen niet vaak op de grond plaatsen. Tracer zegt dat het niet laten kruipen van kinderen hun blootstelling aan mogelijk gevaarlijke bacteriën minimaliseert. Hij concludeert uit zijn onderzoek dat de kruipfase een recente ‘uitvinding’ is, welke pas is opgekomen in de laatste twee eeuwen. Kruipen heeft dus niet altijd tot de normale ontwikkeling van onze baby’s gehoord. Mocht je baby de kruipfase overslaan, dan hoeft dit zeker geen teken dat er iets mis gaat in zijn ontwikkeling.


Reacties

 1. Als ervaren bilschuiver wil ik hier grag een kanttekening bij plaatsen. Ik heb nooit gekropen, ben van bilschuiven direct gaan staan en lopen. Hierdoor(?) heb ik een heupafwijking en platvoeten, die ik hoogstwaarschijnlijk niet had ontwikkeld als ik had gekropen, aldus verscheidene therapeuten en artsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad moeilijk aan te geven, ben je niet gaan kruipen omdat je een heupafwijking had en was dat de oorzaak, of was het niet leren kruipen de oorzaak van de ontstane heupafwijking? Werd je vroeger veel gedragen door je moeder en/of vader? Daar zit namelijk volgens het onderzoek en dus mijn eigen persoonlijke ervaring de oorzaak in van een normale, natuurlijke manier van ontwikkelen waarbij kruipen niet per se tot de standaard behoort.

   Als je ouders je niet (veel) hebben gedragen, maar je toch niet bent gaan kruipen, dan zou de oorzaak hiervoor dus anders moeten zijn.

   Verwijderen
 2. Of je bent niet gaan kruipen, omdat je al een heupafwijking had..... Dat is ook met kinderen die later dyslectisch worden. Er werd altijd gezegd dat niet kruipen kan leiden tot dyslexie..... Ik ben een andere mening toegedaan. Kinderen die extreem symmetrisch zijn, komen niet op het idee om te kruipen. Diezelfde symmetrie leidt er later toe dat ze steeds moeite hebben met de leesrichting...... Ik ken tal van kinderen die inderdaad nooit hebben gekropen en niet dyslectisch zijn. Tegenwoordig met de draagdoek, slaan veel meer kinderen het kruipen over dan toen ze keurig in bed of in de box gelegd werden..... Interessant stukje zeg! Ik had die link nooit gelegd.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Janneke, leuk om weer een reactie van je te zien :) En zoals altijd weer interessant om te lezen! Mijn dochter (inmiddels een tiener) heeft dus ook niet gekropen en is niet dyslectisch.

   Ik vond het onderzoek toen ook echt zo fijn en interessant om te lezen. En ook mooi dat iets wat we nu als een normaal onderdeel van de ontwikkeling beschouwen (kruipen dus), eigenlijk van oorsprong helemaal niet zo normaal is!

   Verwijderen
 3. Ik hoor inmiddels dat het niet kruipen leide tot een leerachterstand en vooral rekenproblemen geeft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik vragen waar je dit heb gehoord? Bron?

   Mijn dochter zit inmiddels op 2 VWO en staat voor wiskunde een 9, even om aan te geven dat het zeker niet hoeft samen te hangen ;)

   Verwijderen
 4. Interessant.
  Mijn vraag is: gaan de kinderen in die stammen ook naar school? Ik ben benieuwd -als ze naar school gaan- hoe hoog het percentage is van kinderen die moeite hebben met lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jolanda, bedankt voor je reactie. Uiteraard hebben de kinderen in de stammen geen scholen zoals wij deze kennen. Maar even puur uit eigen ervaring, mijn dochter zit op 2 VWO en heeft zeker geen moeite met lezen. Onze zoon zit in groep 3 en behoort tot de beste lezers. Uiteraard is dit geen wetenschappelijk bewijs, maar gewoon even een beeld uit mijn realiteit.

   Verwijderen
 5. Persoonlijk heb ik nooit gekropen en heb ik dislexy.
  Ze hebben mij nooit gedragen maar heel veel in zo een loopwagen geplaatst. Volgens mijn moeder vond ik dat leuk.
  Nu heb ik wel x benen ontwikkeld, mijn voeten staan iets wat naar binnen gedraaid en mijn vreef helt wat naar binnen. Valt heel erg op een de manier waarop mijn schoenen slijten. Momenteel ben ik net moeder en draag ik mijn zoon maar ik wil hem absoluut niet in een loopwagen hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik denk dat we wellicht een onderscheid moeten maken tussen kinderen die wel kunnen kruipen, maar hier gewoon niet voor kiezen en kinderen die gewoon echt niet kunnen leren kruipen. Misschien behoorde jij wel tot de laatste groep.

   Hier nog een link over wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van een loopwagen: http://www.denieuwebaby.nl/2012/04/doe-je-je-baby-echt-een-plezier-met-een.html

   Verwijderen
 6. Mijn beide kinderen hebben niet gekropen en zijn rond 13 maanden gaan lopen. Een bilschuiver en een stilzitter. Beiden konden met 5 jaar al lezen en schrijven en beiden blinken uit op school, vooral in taalvakken... De oudste vond draagdoeken en draagzakken maar niets, de jongste heb ik wel veel in de draagdoek gedragen. Zelf heb ik ook niet gekropen, noch bil geschoven. Ik was de luie variant en heb tot ong. 2 jaar oud stil gezeten op de grond... Maar ook ik ben verre van dyslectisch en ben het best in mn talen. Maar ben vast gezegend met genoeg andere gebreken! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie! En wat een herkenning. Hier ook twee uitblinkers op school. En ik was ook een stilzitter haha ;) Nou en het mag duidelijk zijn dat ik geen moeite heb met schrijven en lezen ;)

   Verwijderen
 7. Ik heb een dochter die kroop en dyscalculie heeft en een zoon die ook kroop en die dyslectisch is. En dit is dan weer te wijten aan genen. Kan het niet zo zijn dat er gewoon wommige kinderen zijn die het gewoon echt niet zien zitten om te gaan kruipen, ik heb namelijk ook twee hele luie baby s, 1 die legde je in bed en die ging niet staan in bed als hij niet wilde of er graag uit wilde. En nu een die absoluut niet op de buik wil en het liefst gewoon zit of nu (nieuwe fase) staat. Mijn andere kinderen hebben allemaal gekropen, maar hun nerdachtige karakter verschilt van supernerd naar super goed in rekenen tot superslecht in rekenen. En 1 van mijn kinderen wilde ze remedial geven op gym, iets wat ze vreselijk vindt om te doen. Maar ze kroop wel en liep met 12 maanden. Misschien dat er een verband is, maar ook dat is denk ik dan genetisch aanwezig. En kruipen zal dan een gevolg zijn van hetgeen wat al is.
  Althans dat denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Correctie, ze liep met 11 maanden en Wommige moet sommige zijn ��

   Verwijderen

Een reactie posten