Alleen Slapen Bezorgt Baby Stress

Vandaag de zesde en meteen ook laatste zomer terugblik. Dit keer over een onderzoek naar het stressniveau dat baby’s ervaren naar gelang hun slaap situatie. Het delen van de ouderslaapkamer blijkt voor baby’s zeer belangrijk te zijn om hun stressniveau laag te kunnen houden gedurende andere activiteiten, zoals in bad gaan. Het samen slapen zorgt er waarschijnlijk voor dat baby’s zich meer geborgen voelen omdat ze sneller en vaker worden getroost. En hierdoor kunnen ze andere stressvolle activiteiten beter verwerken.

Onze kinderen sliepen allebei vanaf de eerste dag bij ons op de slaapkamer. Ik denk zeker dat het me heeft geholpen om snel te reageren op stressvolle momenten voor onze baby’s. Als je er letterlijk naast ligt, dan hoor je het natuurlijk bijna direct als er wat aan de hand is. Troosten of voeden ging altijd gemakkelijk, de borst was zo gegeven. Bovendien koesterde ik regelmatig de (gebroken) nachten, uren heb ik volgemaakt met alleen staren naar onze slapende baby. Erg goed voor het laten stromen van mijn moedergevoelens ;) Overigens heeft samen slapen niet alleen een positieve invloed op moeder en kind, maar ook op vader: http://www.denieuwebaby.nl/2012/12/samen-slapen-zorgt-ook-voor-biologische.html.

Bij onze eerstgeborene stonden we al in de startblokken met een compleet ingerichte babykamer. Dus tijdens mijn eerste zwangerschap stond samen slapen niet bepaald op het programma. Toen ze werd geboren was het me echter meteen duidelijk dat de babykamer overbodig zou zijn. Uiteindelijk is onze dochter pas van haar eigen kamer gebruiken gaan maken na haar tweede levensjaar. Voordat onze tweede kwam, hadden we de babykamer al verkocht. Niet omdat we dachten geen kinderen meer te krijgen, maar omdat we al wisten toch geen babykamer nodig te hebben ;)
Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2012/01/baby-slaapt-het-liefst-bij-ouders.html

Baby Slaapt het Liefst bij Ouders

Vaak is één van de eerste zaken waar aanstaande ouders naar gaan kijken een babykamer. De vraag is echter; zit een baby daar ook echt op te wachten? Of wil hij of zij liever zo dicht mogelijk bij zijn ouders zijn?

Uit een recent onderzoek van biologe Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat baby's die niet bij hun ouders in de kamer slapen, een hoger stressniveau hebben dan pasgeborenen die wel de ouderslaapkamer delen.

Voor het onderzoek hebben 163 moeders twee maanden lang een dagboek bij gehouden. In het dagboek noteerde zij hoe lang en waar de baby de nacht ervoor had geslapen. Ongeveer een kwart van de baby's sliep vrijwel altijd in de babykamer en rond de veertig procent deelde vrijwel altijd de ouderslaapkamer. De rest van de kinderen sliepen soms in de eigen kamer en soms bij de ouders.

Het cortisolniveau in het speeksel van de baby werd na twee stressmomenten gemeten. In bad gaan was één van de stressmomenten. Uit die metingen bleek dat baby's die afgezonderd van hun ouders slapen, gemiddeld een bijna veertig procent hoger stressniveau hebben bij het in bad gaan dan baby's die wel op de kamer van hun ouders slapen.

Verklaring kan zijn dat als het kind in de andere kamer slaapt, ouders misschien pas ingrijpen bij‘grote signalen’, zoals huilen, omdat ze subtielere signalen missen, aldus de onderzoekster. Die baby’s zijn minder gewend dat hun ouders hun stress kunnen verminderen en dat werkt mogelijk door op andere stressmomenten.

De onderzoekster benadrukt dat het belangrijk is voor een baby om stress te leren ondergaan. 'Het is normaal als baby's reageren op hun omgeving en hun cortisolniveau daarbij omhoog en weer omlaag gaat. Het wordt pas problematisch als baby's chronische stress ervaren en daar ook langzaam van herstellen. Dat is nadelig voor hun gezondheid en ook voor de aanpassing van hun stresssysteem.'

Baby's geven aan dat het ze stress oplevert als ze 's nachts niet dicht bij hun ouders in de buurt kunnen zijn. Ze voelen zich dus het prettigste in de ouderslaapkamer. Voor de ouders kan het ook heel handig zijn, een nachtvoeding (zeker bij borstvoeding) is zo gegeven.


Reacties