Goede Bacteriën Bereiken Baby via Moedermelk

Zwitserse wetenschappers hebben ontdekt dat belangrijke ‘goede’ bacteriën in baby’s spijsverteringsstelsel komen door het drinken van moedermelk. De bacteriën zijn afkomstig van moeders’ darmen. Volgens de onderzoekers bewijst dit opnieuw dat borstvoeding van essentieel belang is voor een goede ontwikkeling van het darmstelsel en immuunsysteem.  

‘We zijn opgetogen dat we erachter zijn gekomen dat bacteriën zich letterlijk kunnen verplaatsen van moeders’ darmen naar haar moedermelk. Een gezonde verzameling van bacteriën in de darmen van zowel moeder als baby is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de gezondheid van baby’s darmstelsel en immuunsysteem,’ zegt hoofdonderzoeker Christophe Lacroix.

Het onderzoeksteam vond dezelfde concentratie van bifidobacteriën en diverse soorten van de clostridium bacterie, welke belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmflora, in zowel moedermelk als de ontlasting van moeder en baby. De concentratie van bacteriën gevonden in moedermelk zijn mogelijk betrokken bij het leggen van de fundering van een belangrijke voedingsbalans in baby’s darmstelsel. En speelt mogelijk een rol bij het voorkomen van maag- en darmproblemen.

‘We zijn niet zeker welke route de bacteriën afleggen van darmen tot moedermelk. Maar door gebruik van verschillende onderzoeksmethodes hebben we wel zeker kunnen vaststellen dat het gaat om dezelfde stam,’ concludeert Lacroix. Verder onderzoek zal hopelijk zorgen voor het complete beeld van hoe de bacteriën van moeder naar baby worden overgebracht.
Referentie
1. C. Lacroix et al. 2013. Breast is best: Good bacteria arrive from mum's gut via breast milk. Environmental Microbiology, 22 August 2013, Society for Applied Microbiology (SfAM).

Reacties