Karakter Moeder Beïnvloedt Mogelijk Keuze voor Borstvoeding

Volgens een nieuw Engels onderzoek zijn moeders die extrovert en niet snel bang zijn eerder geneigd om borstvoeding te geven, dan introverte en angstige moeders. Ook blijven ze langer borstvoeding geven. De resultaten van de studie suggereren dat nieuwe moeders met bepaalde karaktereigenschappen mogelijk aanvullende ondersteuning en scholing nodig hebben om ze meer zelfvertrouwen en kennis van borstvoeding te geven.

Veel factoren kunnen de beslissing of een moeder borstvoeding gaat geven beïnvloeden. Maar moeders die veel ondersteuning krijgen, zelfverzekerd zijn en weten hoe ze problemen moeten overkomen, hebben een grotere kans om langer borstvoeding te geven. Het leren begrijpen wat ervoor zorgt dat een moeder zich zelfverzekerd en ondersteund voelt is belangrijk om het aantal baby’s dat (langer) borstvoeding krijgt te laten stijgen. Onderzoeker Amy Brown ondervroeg 602 moeders met baby’s tussen de zes en twaalf maanden oud. Ze kregen een vragenlijst voorgelegd over hun persoonlijkheid, hoe lang ze borstvoeding gaven, hun mening over borstvoeding in het algemeen en hun eigen ervaring ermee.

Moeders die hadden aangegeven extrovert en emotioneel stabiel te zijn, bleken significant meer kans te hebben om met borstvoeding te starten en dit ook voor een langere periode te blijven doen. Moeders die meer introvert of angstig waren aangelegd, kozen eerder voor kunstvoeding of gaven slechts voor een korte periode borstvoeding. Volgens Brown kunnen de resultaten worden verklaard door te kijken naar het verband tussen moeders’ persoonlijkheid, hun mening over borstvoeding en eigen ervaring. Moeders die meer introvert waren, voelden zich meer onzeker over borstvoeding geven tegenover anderen. En bleken eerder voor kunstvoeding te kiezen omdat andere mensen hen hierin stimuleerden. Terwijl angstige moeders borstvoeding eerder als moeilijk ervaarden. Ook hadden ze het gevoel dat ze niet de juiste steun konden krijgen om ermee door te kunnen gaan.
 
‘De belangrijke boodschap van deze uitkomst is dat sommige moeders meer uitdagingen vinden rondom het geven van borstvoeding gebaseerd op hun persoonlijkheid. Al willen ze borstvoeding geven, meer introverte of angstige moeders hebben hiervoor meer ondersteuning nodig. Zodat hun zelfvertrouwen kan worden vergroot en ze zelf kunnen leren hoe ze problemen kunnen oplossen. Ook hebben ze mogelijk meer bemoediging nodig om er zeker van te zijn dat ze alle beschikbare hulp voor borstvoeding ook echt inschakelen,’ concludeert Brown.
Referentie
1. A. Brown. 2013. Maternal trait personality and breastfeeding duration: the importance of confidence and social support. Journal of Advanced Nursing, 2013; DOI: 10.1111/jan.12219.

Reacties