Wordt er te Gemakkelijk Gedacht over Vervroegd Inleiden?

Opnieuw een onderwerp dat dicht bij mij ligt voor deze vijfde zomer terugblik. Ik kan me er soms zelfs zorgen om maken; het zo gemakkelijk inleiden van bevallingen zonder medische indicatie. Ik kan me heel goed voorstellen dat een zwangerschap die langer dan 40 weken duurt, voor veel vrouwen gevoelsmatig eindeloos doorgaat. En dat ze er helemaal klaar mee zijn. Zelf heb ik bij beide kinderen over de 41 weken gelopen, dus ik weet hoe het is om ‘lang’ zwanger te zijn. Maar toch kwam het nooit in mij op om de bevalling te laten vervroegen. Tenminste niet zonder dat hier een goede medische reden voor zou zijn. Mijn baby’s hadden vast goede redenen om er nog wat dagen aan vast te plakken. Meer over hoe ik het heb ervaren om ruim over de uitgerekende datum te gaan, kun je hier lezen: http://www.denieuwebaby.nl/2012/03/langer-dan-40-weken-zwanger.html.

Uiteraard is het van groot belang dat bij medische nood van moeder en/of kind, er wordt ingegrepen door middel van inleiden en/of een keizersnede. Dan is het fijn dat deze oplossingen bestaan om de gezondheid van moeder en baby te kunnen waarborgen. Alleen wordt er volgens mij te gemakkelijk gedacht over het halen van gezonde 37 tot 39 weken baby’s, die zelf nog niet hebben aangegeven dat hun tijd is aangebroken. En waarbij hun moeder medisch gezien geen ernstige klachten heeft. Een ander onderzoek laat dan ook zien dat vervroegd ter wereld komen, mogelijk nog jaren later voor problemen kan zorgen: http://www.denieuwebaby.nl/2012/10/leeftijd-baby-bij-geboorte-verhoogt.html.
 Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2012/09/onnodig-inleiden-bevalling-vergroot.html

Onnodig Inleiden Bevalling Vergroot Risico op Complicaties

Volgens een nieuwe studie vergroot het inleiden van bevallingen zonder medische noodzaak het risico op complicaties bij de geboorte. Inleiden wegens sociale en andere niet-medische redenen wordt een steeds normaler beleid over de hele wereld. Onderzoeker Rosalie Grivell en haar collega´s wilden weten of dit beleid mogelijk nadelige gevolgen heeft voor moeder en haar baby.

De wetenschappers bestudeerden 28.000 geboortes in Australië van 2006 tot 2007. Ze vergeleken de verschillende soorten bevallingen onderling; spontane bevallingen, ingeleide bevallingen met medische reden en ingeleide bevallingen zonder medische reden. In vergelijking met vrouwen waarvan hun bevalling spontaan begon, bleek de ingeleide bevalling zonder medische reden een 67% grotere kans te geven op een keizersnede. Daarnaast gaf het ook een significant vergrote kans van 64% dat de baby na de bevalling medische begeleiding nodig had. Het risico op een baby die een medische behandeling moest ondergaan, bleek 44% hoger te liggen in vergelijking met baby´s die met een spontane bevalling werden geboren.

‘Met ons onderzoek wilden we beter begrijpen wat de optimale timing en management is voor vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap. We hopen dat onze bevindingen het bewustzijn vergroot van de mogelijke schadelijke effecten van inleiden zonder medische reden voor zowel de moeders als hun baby´s. In afwezigheid van serieuze zwangerschap of foetus problemen, is het vermijden van inleiden het beste,’ geeft Grivell aan. ‘Een natuurlijke geboorte is niet altijd mogelijk voor vrouwen met complicaties tijdens hun zwangerschap, maar de resultaten van de studie suggereren dat voor vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap, het afwachten van een spontane geboorte de beste manier is,’sluit Grivell af.


Reacties

 1. Ik heb me laten inleiden met 40.4 en heb nog geen minuut spijt . Dat op en neer Geklepper om de dag was mij veel te slopend ,en daarbij kwam ook nog eens dat de gyn mij onzeker maakte. ...over een hartje dat te onregelmatig was

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me ook een moeilijke keuze om te maken, helemaal als je gynaecoloog twijfelt over de regelmatigheid van de hartactiviteit. Helemaal als je hoogzwanger bent, dan leef je al zo uitvergroot (letterlijk en figuurlijk ;)). Ik kan me je beslissing van toen indenken hoor!

   Verwijderen
  2. Mijn eerste werd met 41 weken geboren , spontaan , maar wel groen vruchtwater dus had het benauwd. Mijn tweede werd slap geboren met 41 weken , heeft het erg moeilijk gehad en is bijna gestikt op dezelfde dag . Mijn derde kindje werd doodgeboren met 41 weken , overleed toen ik een week over tijd was met de navelstreng in de knoop ( 1 op de miljoen kans ) Mijn vierde werd met 37 plus 6 dagen gehaald, mijn eerste kindje waar ik geen complicaties bij heb ondervonden , goed gewicht ( bijna 4 ) kindje is nu 3. Ik heb geen minuut spijt .

   Verwijderen
  3. Je hebt heel wat meegemaakt. Dan is het ook behoorlijk logisch dat er bij je vierde kindje is gekozen om vroegtijdig in te leiden. Gezien je verleden lijkt me dat ook op medische indicatie gebeurd.

   Overigens kan meconium in het vruchtwater en de navelstreng in de knoop natuurlijk op elke zwangerschapstermijn in het derde trimester gebeuren. Maar goed, alles bij elkaar genomen, lijkt me de beslissing van toen - naast heel begrijpelijk - ook medisch duidelijk verantwoord.

   Bedankt voor je bijdrage!

   Verwijderen
  4. Ik ben morgen 38 weken zwanger en ik word er zelf een beetje gek van. Ik heb last met lopen van mijn liezen continu last van mijn rug/kuiten en voeten. Ik kan niet lang staan en ben niet een persoon die graag de heledag wilt zitten en niets doen. Ik heb al meerdere keren opgezocht wat de bevalling kan stimuleren omdat ik denk dat ik het niet heel veel langer denk ik heb a.s. donderdag weer een afspraak bij de verloskundige en ga dan ook vragen of ik ingeleid mag worden als ik niet voor 40 weken ben bevallen. Ik ben dan ook de heledag aan het hopen dat ik eindelijk weeën krijg of mijn vliezen breken. Maar verder heb ik niet de klachten die ik anderen zie opnoemen waardoor ze zijn ingeleid op andere forums. Ik heb volgensmij wel een medische indicatie ivm begin zwangerschap omdat ik 2x opgenomen ben geweest vanwegen uitdrogen.

   Groetjes Muis

   Verwijderen
  5. Hallo Muis, bedankt voor je reactie! Inmiddels ben je waarschijnlijk al wel bevallen, ik hoop het in ieder geval voor je :) Het is ook heel wat, zo'n 9 maanden een kindje dragen. Ik weet er zelf ook alles van, ben momenteel zelf 6 maanden zwanger van onze derde.

   Ik ben de vorige twee zwangerschappen tot over de 41 weken gegaan, dus ik weet ook wat het is om 'lang' zwanger te zijn. Echter heb ik zelf nooit inleiding overwogen. Ik laat liever het kindje beslissen wanneer het klaar is om te komen, uiteraard wel alleen als dit medisch verantwoord is!

   Hopelijk is je kindje snel gekomen nadat je dit berichtje hebt getypt en was inleiding niet meer nodig! En geniet je nu van een heerlijke, welverdiende fijne kraamperiode :)

   Verwijderen
 2. Ik ben ingeleid bij 37.0 vanwege medische redenen bij mijzelf. De inleiding duurde maar liefst vier dagen, juist omdat er voor de baby geen reden was om al geboren te worden...

  Over vervroegd inleiden moet inderdaad niet te makkelijk worden gedacht. Hoe vroeger, hoe moeilijker, zei mijn gynaecoloog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Diana, ja dat is dan ook een risico dat de bevalling veel langer duurt dan normaal gesproken.

   Hopelijk heb je er nu wel vrede mee dat het toen zo is gelopen. In ieder geval heel erg bedankt voor het delen van je ervaring :)

   Verwijderen
 3. Als er bij mij met 38+2 weken niet was besloten in te leiden, dan had ik mezelf van kant gemaakt... en het erge was, mijn prenatale depressie werd niet eens er-/herkend!!! Het werd niet als "ernstig genoeg" en niet als "lichamelijke klacht" beschouwd. Als ik geen familie bij me had gehad om het woord te doen, hadden ze me door laten lopen.

  Mijn kind heeft er niets onder te lijden gehad, maar als ze me hadden door laten lopen waren zowel het kind als ik er niet meer geweest...

  Mijn bevalling ging voor een eerste best snel (19 uur) en dat zonder wee-opwekkers, ruggeprik of andere medicatie... alleen een gel is ingebracht om het op te starten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet een vreselijke periode voor je zijn geweest. Als je zo'n zware prenatale depressie hebt, dan kan ik me voorstellen dat je het zag als medische indicatie voor een inleiding.

   Wellicht was je kindje er dan zelf ook wel klaar voor, omdat je aangeeft dat er alleen een gel nodig was om je baby geboren te laten worden.

   Zo te lezen gaat alles nu wel goed met jou en je kind, gelukkig maar :)

   Verwijderen
 4. Ik heb maar 1 volledig normale bevalling gehad, die van de tweede die na bijna 42 weken thuis geboren is. De anderen zijn soms iets vervroegd ingeleid. De eerste 1 week ivm hoge bloeddruk, de tweeling op 39 weken en 5 dagen. De laatste 2x omdat ik het zat was, 41 weken en 39 weken en 4 dagen. Elke keer duurde ong een uur of 8 of korter en dat gaf voor mij aan dat de bevalling eraan toe was maar uit zichzelf er niet aan begon). Maar geen vergelijk dus met een bevalling van bv 37 weken, kan me voorstellen dat het dan idd nog geen tijd is voor je lichaam, daardoor moeizamer gaat en meer risico's op complicaties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik denk zelf inderdaad ook dat er een verschil kan zitten tussen inleiden met bijvoorbeeld 37 weken en 41 weken. Daar zit natuurlijk alweer 1 maand langer zwanger tussen. En dus heeft de baby dan weer extra tijd gekregen om zich verder te ontwikkelen.

   Hier kun je nog wat meer lezen over waarom een zwangerschap waasrschijnlijk negen maanden duurt: http://www.denieuwebaby.nl/2012/08/waarom-duurt-een-zwangerschap-9-maanden.html

   Verwijderen
 5. https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/inleiding-van-bevalling-vergroot-kans-op-sectio-niet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten