Commerciële Babyvoeding Voldoet niet aan Baby’s Voedingsbehoefte

Voor baby´s die beginnen met vast voedsel blijkt de commerciële babyvoeding niet te voldoen aan de juiste voedingswaarden. Dat is de uitkomst van recent Engels onderzoek. De voeding bestaat voornamelijk uit zoete producten die maar weinig extra nutritionele waarde aan baby´s dieet kunnen toevoegen. Terwijl ze vaak wel al worden gepromoot voor baby´s vanaf vier maanden oud, een leeftijd waarop ze alleen nog moedermelk zouden moeten krijgen.

De wetenschappers wilden kijken naar welke producten er allemaal in Engeland beschikbaar waren voor baby´s die toe waren aan vast voedsel. Bij het introduceren van vast voedsel zou het doel moeten zijn om de baby aan zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen te laten wennen. Zodat ze worden gestimuleerd om een grote diversiteit aan voedingssoorten te accepteren en daarnaast hun energieniveau en voedingswaarden kunnen verhogen.

De wetenschappers analyseerden de inhoud van alle babyvoeding bedoeld voor het wennen aan vast voedsel. Deze werden allemaal geproduceerd door de vier grootste Engelse fabrikanten en twee gespecialiseerde aanbiederes tussen oktober 2010 en februari 2011. De producten bestonden uit kant-en-klare zachte, natte voeding en poeder gebaseerde voeding die aangemaakt moest worden met melk of water. Ook ontbijtgranen en gemaksvoedsel, zoals koekjes, werden meegenomen in de studie. De onderzoekers verzamelden informatie over het caloriegehalte en hoeveel zout en suiker er aan de producten was toegevoegd. Daarnaast keken ze naar de hoeveelheid proteïnen,  ijzer, calcium en koolhydraten.

De meeste (79%) van de in totaal 462 geteste producten waren kant-en-klare babyvoeding. Voeding die gemakkelijk met een lepel aan een baby kan worden gevoerd. Daarvan was bijna de helft (44%; 201) gericht op baby´s vanaf vier maanden oud. De analyse van de 410 lepelbare producten liet zien dat hun voedingswaarde (282 kJ per 100 gram) bijna identiek was aan dat van borstvoeding (283 kJ per 100 gram). En hun proteïnegehalte was bijna 40% hoger dan dat van kunstvoeding. Producten met vlees hadden het hoogste ijzergehalte, maar ook hier was het niet beduidend hoger dan in melk. En niet veel hoger dan bij producten zonder vlees. Droge gemaksvoeding beschikte wel over een veel hoger energiegehalte en voedingswaarde. Maar bleken ook behoorlijk hoog in het suikergehalte te zitten. Ongeveer tweederde (65%) van de producten was zoet van smaak.

Daarna vergeleken de wetenschappers de voedingswaarde van de in winkel gekochte producten met dat van typische zelfgemaakte gezinsmaaltijden die  gewoonlijk aan baby´s en peuters worden gegeven. De kant-en-klare babyvoeding bleek over veel minder voedingswaarde te beschikken dan de zelfgemaakte maaltijden. Ongeveer 50 gram van een gewone gezinsmaaltijd zou waarschijnlijk ongeveer dezelfde energie en proteïnen opleveren als 100 gram van eenzelfde soort commercieel product.

De onderzoekers benadrukken dat de belangrijkste reden om met het introduceren van vast voedsel te beginnen is om de energiewaarde van de voeding te verhogen. En om te zorgen voor een hoger gehalte van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer. ´Maar juist de meest gebruikte commerciële babyvoeding van deze studie geeft niet meer energie dan moedermelk of kunstvoeding. En dat terwijl ze wel worden gepromoot op een leeftijd waarop borstvoeding (of kunstvoeding) nog volledig kan worden gegeven. Onder de zes maanden hebben baby´s namelijk alles wat ze nodig hebben al in hun moedermelk zitten. ´Het is begrijpelijk dat ouders deze producten mogelijk gaan gebruiken in het begin van het introduceren van vast voedsel, maar zij en zorgverleners moeten inzien dat dit soort voeding geen toegevoegde voedingswaarde in vergelijking met een melk dieet zal hebben,´ concluderen de onderzoekers.Referentie
1. A.L. Garcia, S. Raza, A. Parrett and C.M. Wright. 2013. Nutritional content of infant commercial weaning foods in the UK. Archives of Disease in Childhood, 2013; DOI: 10.1136/archdischild-2012-303386.

Reacties