Waarom Ruiken Pasgeboren Baby’s zo Onweerstaanbaar?

De geur van pasgeboren baby’s heeft een grote aantrekkingskracht op veel vrouwen. Wat maakt dat de geur van baby’s zo onweerstaanbaar is? Volgens een nieuw onderzoek is er sprake van een biologische reactie. Neurale netwerken in de hersens reageren op babygeur. ‘De chemische signalen tussen moeder en kind zijn intens. We hebben voor de eerste keer aangetoond dat de geur van pasgeborenen, welke deel uitmaakt van deze signalen, een neurologische reactieketen bij moeders activeert. Deze ketens worden waarschijnlijk ook geactiveerd als je eet terwijl je erg hongerig bent. Het is in feite het vervullen van een verlangen,’ legt  onderzoeker Johannes Frasnelli uit.

Voor het experiment werden twee groepen van 15 vrouwen aan de geur van pasgeboren baby’s blootgesteld. Terwijl ze de babygeur in zich opnamen, ondergingen ze een hersenscan. De eerste groep bestond uit vrouwen die drie tot zes weken geleden waren bevallen. En de andere groep bestond uit vrouwen zonder kinderen. Alle vrouwen moesten ruiken aan pyjama’s van onbekende baby’s van twee dagen oud. Alhoewel vrouwen in beide groepen met dezelfde intensiteit reageerden, lieten de hersenscans een grotere activiteit in het dopaminerge systeem van moeders zien. Dit in vergelijking met de scans van vrouwen die nog nooit waren bevallen. Het dopaminerge systeem is betrokken bij de controle over een heel scala aan fysiologische functies, variërend van motorische activiteit tot de productie van hormonen en het teweeg brengen van gevoelens van beloning. Dit systeem versterkt de motivatie om bepaald gedrag te herhalen, omdat er na het gedrag een plezierige reactie volgt. ‘Deze reactieketen zorgt er ook voor dat we verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen,’ zegt Frasnelli.

Volgens de wetenschappers laten de resultaten zien dat de geur van pasgeborenen zonder enige twijfel een rol speelt in het ontwikkelen van de moeder-kind relatie. De babygeur stimuleert moeders om borstvoeding te gaan geven en haar kind te beschermen. Vanuit de evolutie bekeken is het creëren van een moeder-kind band essentieel voor baby’s overlevingskansen. Het is nog onduidelijk of het dopaminerge systeem van moeders wordt geactiveerd door een organische reactie gelinkt aan de bevalling zelf of dat het een voortvloeisel is van de reukzin ervaring van moeders met hun eigen baby’s. ‘Het is mogelijk dat een bevalling zorgt voor hormonale veranderingen die het beloningssysteem in de hersens aanpassen. Maar het is ook mogelijk dat ervaring een rol speelt. We weten nu wel zeker dat er een neurale reactie bij moeders plaatsvindt als ze de geur van een pasgeboren baby opvangen,’ concludeert Frasnelli.
Referentie
1. J.N. Lundström, A. Mathe, B. Schaal, J. Frasnelli, K. Nitzsche, J. Gerber and T. Hummel. 2013. Maternal status regulates cortical responses to the body odor of newborns. Frontiers in Psychology, 2013; 4 DOI: 10.3389/fpsyg.2013.00597.

Reacties