Foetus Kan Eigen Aanraking al Voorspellen

Baby’s leren al in de baarmoeder wanneer ze aanraking kunnen verwachten. Met behulp van 4D echo’s konden Engelse wetenschappers zien dat foetussen in staat waren om hun eigen aanraking te voorspellen. In de laatste weken van de zwangerschap wisten de baby’s dat een beweging van de hand zou uitkomen bij hun mond. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten helpen om een beter beeld van een gezonde foetus ontwikkeling te krijgen. Eerder onderzoek liet al zien dat foetussen gezichtsuitdrukkingen in de baarmoeder oefenen, waarschijnlijk om na hun geboorte te kunnen communiceren: http://www.denieuwebaby.nl/2012/05/foetus-laat-al-gezichtsuitdrukkingen.html. En dat baby’s al leren gapen in de baarmoeder: http://www.denieuwebaby.nl/2012/11/babys-gapen-al-in-de-baarmoeder.html.

De wetenschappers voerden in totaal 60 scans bij 15 gezonde foetussen uit. Er deden acht meisjes en zeven jongens mee. Vanaf week 24 van de zwangerschap vonden er maandelijks echo’s plaats. In week 36 werden de laatste echo’s gemaakt. In het tweede trimester raakten foetussen vaker het bovenste gedeelte en de zijkanten van hun hoofd aan. Naarmate de baby’s groeiden, gingen ze steeds vaker het lagere, meer gevoeligere gedeelte van hun gezicht aanraken, inclusief hun mond. Met 36 weken observeerden de wetenschappers een significant hoog aantal foetussen met een open mond voordat de aanraking van hun hand volgden. Zowel meisjes als jongens lieten hetzelfde gedrag zien.

Mogelijk zijn ze later in de zwangerschap in staat om te anticiperen op de komst van de hand naar hun mond, in plaats van te reageren op het moment van de aanraking zelf. Een verhoogde gevoeligheid rondom de mond van de foetus kan betekenen dat er sprake is van meer bewustzijn van mondbewegingen. ‘Een verhoogde aanraking in de lagere gedeelten van het gezicht en de mond kunnen een indicator zijn van hersenontwikkeling. Deze aanrakingen zijn mogelijk noodzakelijk voor een gezonde groei. We hebben opeenvolgende gebeurtenissen geobserveerd, die rijping in de ontwikkeling van de foetus aantonen. Onze bevindingen laten mogelijk zien wanneer baby’s klaar zijn om deel uit te maken van hun omgeving, helemaal als ze prematuur ter wereld komen,’ geeft hoofdonderzoeker Nadja Reissland aan.

‘Dit effect heeft zeer waarschijnlijk een evolutionaire basis. Zo kan het kind zich voorbereiden op het leven buiten de baarmoeder. Vervolgonderzoek zou ons meer inzicht kunnen geven in hoe foetussen zich klaarmaken voor de buitenwereld. Inclusief het ontwikkelen van vaardigheden om contact te zoeken met hun sociale omgeving, het leren reguleren van prikkels en het voorbereiden op borstvoeding,’ zegt onderzoeker Brian Francis.

Referentie
1. N. Reissland, B. Francis, E. Aydin, J. Mason and B. Schaal. 2013. The development of anticipation in the fetus : a longitudinal account of human fetal mouth movements in reaction to and anticipation of touch. Developmental psychobiology, 2013 DOI: 10.1002/dev.21172

Reacties

  1. Als je naar de hersenen van Nog niet- en pasgeboren babies kijkt, zie je dat de projectie in de hersenschors (daar waar de prikkels uit de buitenwereld in de hersenen aankomen) van de mond over die van de handen ligt. Als ze iets in hun handen voelen, voelen ze dus ook iets in de mond en vice versa. Later groeien die delen uit elkaar, maar de handen blijven dicht bij de mond zitten. Dat helpt vooral om informatie die in de mond komt ook in de handen te voelen, zodat later de verbinding mond-hand kan worden gemaakt. Je kunt nl. wel nar je hand kijken wat je erin hebt, maar niet in je mond....... Deoog-handcördinatie ontstaat dus uit de mond-handcoördinatie. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat een baby al met de mond anticipeert op de aanraking met de hand. Het is nl. op deelfde plaats. Leuk stukje zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prachtige aanvulling weer Janneke! Wat zitten baby's toch ongelooflijk goed in elkaar he ;) Zo mooi hoe alles al met elkaar is verbonden.

      Verwijderen

Een reactie posten