Genen Vader Bouwen Placenta Foetus

Een placenta ondersteunt de foetus en moeder tijdens de zwangerschap. Maar dit orgaan groeit naar aanleiding van het ontwerp van de vader. Dat is de uitkomst van een nieuw Amerikaans onderzoek. De studie toont aan dat de genen in een foetus die van vaders kant komen, overheersen bij het ontwikkelen van de placenta aan de foetale kant.

Genen werken in paren: één van elke ouder. Maar ongeveer 1 procent van zoogdiergenen kiezen partij, een fenonomeen genaamd genomische inprenting. Ingeprente genen gebruiken moleculen die zich verbinden aan DNA om één stil te leggen en de ander te laten leiden. Tijdens de studie ontdekten de wetenschappers 78 nieuwe ingeprente genen bij paarden.

‘Dit is de eerste studie die een onbevooroordeeld profiel van nieuwe ingeprente genen bij zoogdieren anders dan muizen aantoont,’ zegt hoofdonderzoeker Xu Wang. Opmerkelijk bleek een grote hoeveelheid van de ingeprente genen voor vaders kant te gaan. Deze uiting van partijdigheid werd niet gevonden toen de transcriptie van foetale weefsels werd onderzocht. Tegelijkertijd bleken ingeprente genen van vaders kant, net als bij muizen, te overheersen bij de ontwikkeling van de placenta.  
   
‘Experimenten bij muizen lieten zien dat als alle DNA van moeder kwam, de embryo wel redelijk groeide, maar niet de placenta. Dit suggereert een bepaalde vorm van een op geslacht gebaseerde verdeling van het werk om een embryo en placenta te creëren. Onze resultaten bevestigen wat deze vorige bevindingen beweerden,’ concludeert Wang. Een beter begrip van genomische inprenting kan mogelijk voor meer inzicht van sommige ziektes bij de mens zorgen. Fouten in ingeprente genen kunnen verantwoordelijk zijn voor een aangetaste ontwikkeling en hierdoor genetische problemen provoceren.


 


Referentie
1. X. Wang, D.C. Miller, R. Harman, D.F. Antczak and A. G. Clark. 2013. Paternally expressed genes predominate in the placenta. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2013; 110 (26): 10705 DOI: 10.1073/pnas.1308998110.


Reacties

  1. Wat interessant toch weer! Ik ben blij dat je al die dingen opzoekt, dan weet ik ze ook. Ga zo door, ik smul van je stukjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve reactie Janneke :) Ik vind het zelf ook nog steeds erg leuk om achter al die nieuwe dingen te komen! Ik blijf me verbazen over de hoeveelheid interessante onderzoeken rondom baby's. Wel fijn natuurlijk want zo kan ik mijn blog wekelijks goed aanvullen :)

      Verwijderen

Een reactie posten