Nieuwe Test Voorspelt Ontstaan van Pre-eclampsie

Een nieuwe test controleert het niveau van een placenta proteïne. Uit de uitslag kan blijken of een vrouw een ernstige vorm van hoge bloeddruk gaat ontwikkelen tijdens haar zwangerschap. Hoge bloeddruk komt voor bij ongeveer tien procent van de zwangere vrouwen. Pre-eclampsie (zwangerschapsvergifting) is een complexe vorm van hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies via de urine. Deze aandoening kan de nieren, lever en hersens van de zwangere vrouw beschadigen. En leiden tot complicaties voor de foetus, zoals vroeggeboorte en een laag geboortgewicht.
 
‘De test is ontwikkeld om vrouwen met pre-eclampsie te onderscheiden van vrouwen die alleen maar een hoge bloeddruk hebben. Huidige testen voor de aandoening kunnen alleen maar aangeven dat de ziekte aan de gang is, in plaats van te voorspellen dat deze gaat ontstaan. En tegen die tijd is de ziekte al vergevorderd en kan mogelijk al schade hebben aangericht,’ zegt onderzoeker Lucy Chappell. De test identificeert vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging, zodat zorgverleners eerder een behandeling kunnen starten en meer controles gaan uitvoeren. Het betekent echter ook het voorkomen van onnodige ziekenhuisopnames voor zwangere vrouwen waarbij het ontwikkelen van pre-eclampsie onwaarschijnlijk is.

Aan de studie deden 625 zwangere vrouwen mee, waarvan werd vermoed dat ze mogelijk zwangerschapsvergiftiging zouden ontwikkelen. De eerste analyses vonden plaats toen de vrouwen 20 tot 35 weken zwanger waren. De wetenschappers voerden een tweede analyse uit bij vrouwen die langer zwanger waren (tot 41 weken). Van de 625 vrouwen, werd er bij 346 (55%) ook daadwerkelijk pre-eclampsie vastgesteld. Vrouwen met een laag niveau van de placenta proteïne groei factor (P1GF) bleken deze aandoening te ontwikkelen. Als het niveau van de proteïne lager was dan 100 pg/ml (picogram per milliliter) met minder dan 35 weken zwangerschap, was de kans groot dat de baby binnen 14 dagen werd geboren. Bij een gewone zwangerschap lag dit percentage tussen de 100 en 3.000 pg/ml en werd deze niet minder. ‘Ik zou willen voorstellen dat er wordt gekeken naar de verdere invloed van PlGF. Dan kan er worden bepaald op welke wijze de diagnostiek en behandeling rondom moeder en baby mogelijk moeten veranderen,’ concludeert Chappell.
Referentie
1. L.C. Chappell, S. Duckworth, P.T. Seed, M. Griffin, J. Myers, L. Mackillop, N. Simpson, J. Waugh, D. Anumba, L.C. Kenny, C.W.G. Redman and A.H. Shennan. 2013. Diagnostic Accuracy of Placental Growth Factor in Women With Suspected Preeclampsia: A Prospective Multicenter Study. Circulation, 2013; 128 (19): 2121 DOI: 10.1161/circulationaha.113.003215.Reacties