Geen Borstvoeding Geven Verhoogt Kans op Reuma

Volgens een nieuwe studie hebben moeders die borstvoeding geven, helemaal als ze langvoeden, een lager risico op het ontwikkelen van reuma. Meer dan 7000 Chinese vrouwen deden mee aan het onderzoek. Vrouwen die borstvoeding hadden gegeven aan hun kinderen, bleken ongeveer 50 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA), dan niet borstvoedende vrouwen.  

Wetenschappers verzamelden data van 7349 vrouwen van 50 jaar of ouder. De vrouwen moesten vragen beantwoorden over het aantal keren dat ze zwanger waren geweest, hoeveel bevallingen daarop volgden, of ze hun kind(eren) borstvoeding hadden gegeven en zo ja, hoelang. Ook werd ze gevraagd of ze de anticonceptiepil hadden gebruikt. Tot slot kregen ze de vraag of ze reumatoïde artritis hadden. De meerderheid van de vrouwen bleek minimaal één keer te zijn bevallen. En van deze vrouwen had meer dan 95% voor minimaal één maand borstvoeding gegeven. Slechts 11% had de anticonceptiepil gebruikt.

De vrouwen die geen borstvoeding hadden gegeven, bleken 50% meer risico te lopen op het ontwikkelen van RA. Bij de borstvoedende vrouwen bleek een significant verband tussen de duur van de borstvoeding en de afname van het risico op RA. Hoe langer ze borstvoeding hadden gegeven, hoe kleiner het risico op RA. Er bleek geen verband tussen het gebruik van de anticonceptiepil en RA.

Dit is de eerste studie die een link laat zien tussen borstvoeding en een verlaagd risico op RA in een Chinese populatie. Waar in die tijd borstvoeding nog de gangbare praktijk was, helemaal in vergelijking met veel Westere culturen. ‘De vrouwen uit deze studie zijn tussen 1940 en 1950 geboren. Nog voordat China’s eenkindpolitiek werd geïntroduceerd en toen borstvoeding nog heersend was. De huidige achteruitgang van interesse voor borstvoeding, ondersteunt de behoefte aan verder studies om te kijken of er hogere cijfers van RA ontstaan in de toekomst,’ concluderen de onderzoekers.  
Referentie
1. P. Adab, C.Q. Jiang, E. Rankin, Y.W. Tsang, T.H. Lam, J. Barlow, G.N. Thomas, W.S. Zhang, and K.K. Cheng. 2014. Breastfeeding practice, oral contraceptive use and risk of rheumatoid arthritis among Chinese women: the Guangzhou Biobank Cohort Study. Rheumatology, 2014; DOI: 10.1093/rheumatology/ket456.Reacties