Hoe Komen Emoties in Baby's Lichaam tot Uiting?

Eigenlijk weten we het al. Emoties zorgen voor (extreme) lichamelijke reacties. Van angst gaan we trillen, van verdriet krijgen we pijn en bij depressieve gevoelens lijken we helemaal uit te vallen. Wetenschappers zijn er nu ook achter gekomen dat de meest voorkomende emoties sterke lichamelijke sensaties veroorzaken. En dat de ‘landkaart’ van het lichaam duidelijke topografische verschillen bij bepaalde emoties laat zien. Het emotionele patroon blijkt bij Europese en Aziatische culturen op dezelfde manier tot uiting te komen. Mogelijk heeft het emotionele patroon met de daarbij horende lichamelijke sensatie een biologische basis.

Verschillende emoties worden geassocieerd met duidelijke patronen in lichamelijke sensaties.
(Bron: Aalto University
)

Deze uitkomst suggereert dat baby’s al worden geboren met dezelfde lichamelijke reacties op emoties als volwassenen. Als ze bijvoorbeeld angstig zijn, dan voelen ze dit waarschijnlijk vooral in hun middenrif en hoofd. En als ze zich geliefd voelen, dan voelen ze dit door hun hele lichaam. ‘Emoties passen niet alleen onze mentale staat aan, maar ook zeker onze lichamelijke gesteldheid. Op deze manier kunnen we ons opladen om snel te reageren op gevaar, maar ook op mogelijkheden tot fijne sociale interacties in onze omgeving,’ legt onderzoeker Lauri Nummenmaa uit.

Aan het onderzoek deden 700 volwassenen mee uit Finland, Zweden en Taiwan. De wetenschappers brachten verschillende emotionele toestanden teweeg bij de participanten. Hierna kregen de deelnemers virtuele afbeeldingen te zien van het menselijk lichaam. En werden ze verzocht om in te kleuren welke lichamelijke regio’s ze voelden toe- of afnemen. Waar de sensaties het meest intens aanvoelden, moesten ze eerst de kleur rood gebruiken. Als de gevoelens daarna nog sterker werden, gingen ze over op geel. Blauw werd ingezet om aan te geven waar de sensaties afgevlakt waren.

‘De bevindingen hebben grote consequenties voor ons begrip van de functies van emoties en hun lichamelijke basis. De resultaten gaan ons helpen om verschillende emotionele aandoeningen beter te begrijpen. Ook kan de gevonden informatie helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden en diagnose mogelijkheden,’ concludeert Nummenmaa.

Referentie
1. L. Nummenmaa, E. Glerean, R. Hari and J.K. Hietanen. 2013. Bodily maps of emotions. Proceedings of the National Academy of Sciences, 31 December 2013; DOI: 10.1073/pnas.1321664111.

Reacties

  1. Dat maakt het nog belangrijker om als ouder in de gelegenheid te zijn zo veel en zo vaak mogelijk bij je baby te zijn wanneer deze is opgenomen in het ziekenhuis!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik deel je mening Bertine. Als je ziet hoeveel lichamelijke reacties er vrij kunnen komen bij verschillende emoties, dan moet je er toch niet aan denken dat je baby dit alleen moet doormaken thuis. Maar al helemaal niet in een compleet vreemde omgeving zoals een ziekenhuis.

      Verwijderen

Een reactie posten