Ouders Verwarren Voornamen Kinderen met dezelfde Klank

Bij het kiezen van een babynaam spelen meerdere persoonlijke factoren een rol. Het voornaamste aspect is meestal dat beide ouders de naam graag horen en uitspreken. Sommige ouders vinden het prettig om alliteratie toe te passen. Ze willen graag dat de voornamen van hun kinderen met dezelfde letter beginnen, bijvoorbeeld Karin en Kars. Maar volgens een nieuwe Amerikaanse studie zorgen ouders er op deze wijze voor dat naamsverwarring regelmatig gaat optreden. De overeenkomende klank zorgt mogelijk voor een korte gril in het informatieproces van de hersens, waardoor de verkeerde naam wordt uitgesproken.

‘Omdat naamsverwarringen eerder voorkomen bij naamsgelijkheid en fysieke overeenkomsten, moeten ze niet worden gezien als puur een freudiaanse verspreking of een reflectie van een bepaalde voorkeur voor één kind in het gezin. Met andere woorden, mensen moeten niet teveel zoeken achter de fouten,’ zegt onderzoeker Zenzi Griffin. De wetenschappers voerden een online enquête met 334 respondenten uit. De deelnemers hadden minimaal één broer en/of zus. De deelnemers moesten aangeven in hoeverre ze qua uiterlijk en persoonlijkheid verschilden met hun broer(s) en/of zus(sen). Ook moesten ze aangeven hoe vaak hun ouders per ongeluk hun namen deden verwisselen.
 
De resultaten lieten zien dat respondenten met dezelfde eerste letter als hun broer/zus (Maaike, Marcel), vaker van hun ouders de verkeerde naam te horen kregen. Ook dezelfde eindletter (Lina, Zara) gaf de ouders meer naamsverwarring. Bij kinderen die dicht op elkaar zaten qua leeftijd en/of van hetzelfde geslacht waren, bleek de naamsverwarring helemaal ruimschoots aanwezig.

Daarnaast gaven 121 deelnemers aan dat ze regelmatig met de namen van andere familieleden werden aangesproken. Tot slot lieten 20 respondenten weten dat ze de naam van hun huisdier wel eens kregen toebedeeld. Griffin geeft aan dat deze onverwachte uitkomst laat zien hoe sociale en omgevingsfactoren een rol spelen bij het uitspreken van de juiste voornaam. Als een moeder bijvoorbeeld in de eetkamer staat en ze haar kind wilt roepen voor het avondeten. De laatste keer dat ze in de eetkamer stond en iemand riep om te komen eten was Fluffy de hond. De overeenkomst van de situatie en de herhaling van woorden, ‘kom eten Fluffy,’ zorgt ervoor dat ze haar kind denkt te roepen. In werkelijkheid herhaalt ze echter de naam van de hond. ‘Het is aanlokkelijk om dit soort fouten te wijten aan de tegenwoordige status van onze huisdieren als volwaardige gezinsleden. Echter lijkt het onwaarschijnlijk dat ouders dit soort fouten maken als ze hun gezinsleden moeten aanwijzen op foto’s,’ concludeert Griffin.

Referentie
1. Z.M. Griffin and T. Wangerman. 2013. Parents Accidentally Substitute Similar Sounding Sibling Names More Often than Dissimilar Names. PLoS ONE, 2013; 8 (12): e84444 DOI: 10.1371/journal.pone.0084444.Reacties