Stress Beïnvloedt Kans op Zwangerschap

Als een koppel niet gemakkelijk zwanger wordt, kan dit zorgen voor een moeilijke en stressvolle periode. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat stress mogelijk ook een rol speelt bij vruchtbaarheid. Een eerdere studie liet al een associatie tussen een hoog niveau van stress en een verlaagde kans op zwangerschap zien. De nieuwe onderzoeksresultaten voegen toe dat stress een vergroot risico geeft op klinische onvruchtbaarheid. ‘Dit is de tweede studie die aantoont dat vrouwen met een hoog niveau van de proteïne alfa-amylase minder kans hebben om zwanger te worden. Voor de eerste keer laten we zien dat dit effect mogelijk medisch van belang kan zijn, aangezien het samenhangt met een twee keer zo hoog risico op onvruchtbaarheid bij deze vrouwen,’ zegt onderzoeker Courtney Lynch.

Voor de studie werden 501 Amerikaanse vrouwen tussen achttien en veertig jaar met een zwangerschapswens en zonder (aantoonbare) vruchtbaarheidsproblemen twaalf maanden lang (of tot ze zwanger werden) gevolgd. Speekselmonsters van de deelnemers werden verzameld de dag na hun inschrijving en opnieuw de dag na hun eerste geobserveerde menstruatiecyclus. De speekselmonsters van 373 vrouwen werden onderzocht op de aanwezigheid van alfa-amylase en cortisol, twee biologische indicatoren voor stress. De wetenschappers vonden dat vrouwen met een hoog niveau van alfa-amylase 29 procent minder kans hadden om iedere maand zwanger te worden. Dit in vergelijking met vrouwen met een laag niveau van deze proteïne. Ook bleken ze twee keer meer risico te lopen om na 12 maanden regelmatig proberen nog niet zwanger te zijn. Dan is er sprake van klinische onvruchtbaarheid.

Volgens de onderzoekers kunnen vrouwen met een zwangerschapswens hun stress onder controle krijgen door bijvoorbeeld het volgen van yoga, meditatie of mindfulness lessen. De koppels moeten zichzelf echter niet de schuld geven als ze vruchtbaarheidsproblemen ervaren, aangezien stress niet de enige of meest belangrijke factor is bij het zwanger worden. ‘Het elimineren van stressoren voordat een koppel besluit om voor een baby te gaan, kan mogelijk de tijd verkorten van het zwanger worden. Dit in vergelijking met het negeren van stress. Het goede nieuws is dat vrouwen vaak zelf het beste weten welke stress vermindering strategie voor hen het beste werkt,’ concludeert onderzoeker Germaine Buck Louis.
Referentie
1. C.D. Lynch, R. Sundaram, J.M. Maisog, A.M. Sweeney and G.M. Buck Louis. 2014. Preconception stress increases the risk of infertility: results from a couple-based prospective cohort study--the LIFE study. Human Reproduction, 2014; DOI: 10.1093/humrep/deu032.Reacties