Baby’s Zijn Gevoelig voor Fijne Aanrakingen

Baby’s laten unieke fysiologische en gedrag reacties zien, wanneer ze aanrakingen als prettig ervaren. Dit helpt mogelijk om de band tussen ouder en kind te versterken. Daarnaast zorgt het voor een bevordering van baby’s vroege sociale en fysiologische ontwikkeling. Eerdere studies met volwassenen lieten al zien dat wanneer de huid wordt gestreeld op een bepaald tempo, een specifiek type receptor wordt geactiveerd. Hierna volgt de sensatie van een fijne aanraking. Duitse wetenschappers veronderstelden dat een dergelijke reactie mogelijk al kan ontstaan in de babytijd.

Voor het onderzoek moesten baby’s op schoot bij hun ouders zitten, terwijl de wetenschappers de achterkant van hun arm ‘aaiden’ met een verfkwast. Tijdens het experiment varieerde het tempo van de kwast tussen 0,3, 3 of 30 cm per seconde. De onderzoekers beoordeelden baby’s reacties op hun fysiologische veranderingen en gedrag. De resultaten toonden aan dat baby’s hartslag langzamer ging tijdens de strelingen, maar alleen bij een gemiddeld tempo (3 cm per seconde). Met andere woorden, alleen de gemiddelde aanraking hielp om hun fysiologische reacties te verlagen.

Baby’s hartslag gedurende de aanrakingen (op gemiddeld tempo) bleek uitzonderlijk samenhangend met hun ouders eigen gevoeligheid voor aanraking. Dus hoe gevoeliger de ouder was voor aanraking, hoe meer baby’s hartslag daalde naar aanleiding van de aanraking met de verfkwast. Volgens de wetenschappers is deze link tussen ouder en baby te verklaren door te kijken naar ‘opvoeding’ en ‘aanleg’. ‘Eén mogelijkheid is dat baby’s gevoeligheid voor fijne aanrakingen afstamt van hun directe of indirecte ervaring met verschillende soorten sociale aanrakingen. En dat deze ervaring een gevolg is van de karaktereigenschap van de ouder om veel sociaal en fysiek contact te leggen,’ legt onderzoeker Merle Fairhurst uit. ‘Een andere optie is dat sociale aanrakingen erfelijk bepaald zijn en hierdoor zorgen voor een correlatie tussen ouders en baby’s.’

De onderzoekers geven aan dat de bevindingen het denkbeeld ondersteunen dat fijne aanrakingen een onmisbare rol spelen bij menselijke interacties. Ze tonen aan dat het gevoeligheidsniveau voor prettige aanrakingen al vroeg in baby’s ontwikkeling ontstaan. De vaardigheid om fijne aanrakingen waar te nemen en sensitief hierop te reageren, is van groot belang tijdens de eerste levensmaanden. Het speelt een fundamentele rol bij verwantschap, hechting en afstemming tussen baby’s en ouders.Referentie
1. M.T. Fairhurst, L. Loken and T. Grossmann. 2014. Physiological and Behavioral Responses Reveal 9-Month-Old Infants' Sensitivity to Pleasant Touch. Psychological Science, 2014; DOI: 10.1177/0956797614527114.

 

Reacties