Langer Borstvoeding Geven Draagt bij aan Gezond Immuunsysteem

Minimaal negen maanden borstvoeding geven vergroot de aanwezigheid van lactobacillus en bifidobacterium in the maag-darm kanaal. Bacteriën waarvan bekend is dat ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem.

Voor de studie werden ontlastingmonsters van 300 kinderen op de samenstelling van hun darmflora onderzocht. De kinderen werden drie keer getest; met negen, achttien en zesendertig maanden. De factor met de grootste impact op de samenstelling van de darmflora, bleek de borstvoedingsperiode te zijn. ‘Dit is naar ons weten het eerste onderzoek naar het karakter van de darmflora waarbij zoveel kinderen voor deze tijdsduur waren betrokken,’ zegt onderzoeker Tine Licht.

Het maag-darm kanaal bevat een enorm groot aantal micro-organismen, gezamenlijk de microbiota genoemd. Naast de darmflora keken de wetenschappers ook naar de microbiota. Ze keken of er sprake was van enzymatische (biochemische) reacties of karakteristieke micro-organismen groepen. Normaal gesproken hebben biochemische reacties bij volwassenen de neiging om stabiel te blijven. Alleen als er sprake is van antibioticagebruik of grote veranderingen in het dieet vinden hierin veranderingen plaats. Bij de kinderen met achttien maanden en drie jaar bleken twee verschillende enterotype-achtige groepen te overheersen, maar ze wisselden nog regelmatig af tussen de twee groepen. ‘Dit suggereert dat de microbiota van jonge kinderen nog niet compleet stabiel is,’ concludeert Licht.Referentie
1. A. Bergstrom, T.H. Skov, M.I. Bahl, H.M. Roager, L.B. Christensen, K.T. Ejlerskov, C. Molgaard, K.F. Michaelsen and T.R. Licht. 2014. Establishment of intestinal microbiota during early life: A longitudinal, explorative study of a large cohort of Danish infants. Applied and Environmental Microbiology, 2014; DOI: 10.1128/AEM.00342-14.


Reacties