Borstvoeding Stimuleert Groei van Goede Bacteriën in Darmen

De voeding met de grootste positieve impact op de ontwikkeling van de darmflora van kinderen blijkt borstvoeding te zijn. Volgens een nieuwe Deense studie stimuleert borstvoeding de groei van belangrijke melkzuurbacteriën in baby’s darmflora. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem bij kinderen.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op obesitas, allergieën, diabetes en chronische darmontstekingen (zoals de ziekte van Crohn) later in hun leven. Volgens de studie komt dit mogelijk doordat borstvoeding de ontwikkeling van goede bacteriën in baby’s darmen stimuleert. ‘We worden ons steeds meer bewust van het belang van een gezonde darmflora voor het goed functioneren van ons immuunsysteem. Baby’s worden geboren zonder bacteriën in hun darmen. Daarom is het zo interessant om de invloed van dieet op de ontwikkeling van de darmflora in de eerste drie jaar van ons leven te identificeren,’ geeft onderzoeker Tine Rask Licht aan.

Uit de resultaten blijkt dat er significante veranderingen plaatsvinden in de intestinale bacteriële samenstelling van negen tot 18 maanden, nadat er met borstvoeding wordt gestopt en nieuw voedsel wordt geïntroduceerd. Maar de darmmicrobiota van een kind blijft zich ontwikkelen tot de leeftijd van drie jaar. Het wordt steeds complexer en ook meer stabiel.

‘De resultaten ondersteunen de veronderstelling dat de darmflora niet, zoals eerder werd gedacht, stabiel is vanaf het moment dat een kind één jaar oud is. Volgens onze studie blijven er belangrijke veranderingen optreden tot de leeftijd van drie jaar. Dit betekent waarschijnlijk dat er nog een ‘opening’ is gedurende deze levensjaren, waarin darmbacteriën nog meer vatbaar zijn voor externe factoren. Anders dan we zien bij volwassenen,’ concludeert Licht.Referentie
1. A. Bergstrom, T.H. Skov, M. I. Bahl, H.M. Roager, L.B. Christensen, K.T. Ejlerskov, C. Molgaard, K.F. Michaelsen, T.R. Licht. 2014. Establishment of Intestinal Microbiota during Early Life: a Longitudinal, Explorative Study of a Large Cohort of Danish Infants. Applied and Environmental Microbiology, 2014; 80 (9): 2889 DOI: 10.1128/AEM.00342-14.Reacties