Vaders Ontwikkelen Band met Baby tijdens Echo

Voor aanstaande vaders is het bekijken van de echobeelden van hun baby een intens moment. Het kan zelfs voor een snel groeiende emotionele band zorgen. En de nieuwe kijk op hun baby kan positief partner- en ouderschap bevorderen. Dat is de uitkomst van een nieuwe Amerikaanse studie. ‘Omdat zoveel eerder onderzoek laat zien dat moeders en baby’s profijt hebben van een positief betrokken en ondersteunende vader tijdens de zwangerschap, moeten ze zich welkom voelen tijdens de medische interactie momenten van moeder en baby,’ zegt onderzoeker Tova Walsh.

De wetenschappers interviewden 22 aanstaande vaders in 2010. De vaders waren tussen de 23 en 41 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 31. Er waren zestien mannen getrouwd en elf verwachtten hun eerste kind. De onderzoekers ondervroegen de vaders nadat ze een routine echo hadden meegemaakt. De echo werd tussen de zestien en twintig weken zwangerschap uitgevoerd. Ze vonden dat de echo ervaring een belangrijke mijlpaal voor de mannen was. Het zorgde voor het ontstaan van de realiteit dat er een kind aankwam. Daarnaast gingen de mannen nadenken over hun rol in het leven van moeder en baby, waardoor de echo een belangrijke praktische en psychologische voorbereiding voor het ouderschap vormde.

De aanstaande vaders gingen door de echo’s nadenken over hun plannen en dromen voor de nabije en verre toekomst. ‘Nu we weten dat het een meisje wordt, denk ik aan haar weggeven op haar bruiloft. Ja, ik weet dat het gek is dat ik zover vooruit denk. Maar mijn gedachten gingen van haar geboorte, naar haar laten opgroeien en me ervan verzekeren dat  ze een goede toekomst tegemoet zal gaan en alles...’, aldus een geïnterviewde vader. Daarnaast vonden de onderzoekers dat de echo’s op zowel ervaren als eerste vaders voor dezelfde impact zorgden. De reacties varieerden van rustige blijdschap tot euforie.
Referentie
1. T. Walsh, et. al. 2014. Dads bond with baby during 'magic moment' of ultrasound. University of Wisconsin - Madison; 24 April 2014.
  

Reacties