Zwangeren Vertonen Verhoogde Emotionele Hersenactiviteit

Een nieuwe studie laat zien dat zwangere vrouwen hun rechter hersenhelft meer gebruiken dan nieuwe moeders. ‘Onze bevindingen geven ons een belangrijk inzicht in het ‘zwangere hersenen’ fenomeen. Het meer gebruiken van de rechterzijde van hun brein maakt vrouwen gevoeliger gedurende de zwangerschap,’ zegt onderzoeker Victoria Bourne. ‘De resultaten suggereren dat er gedurende de zwangerschap veranderingen in de hersens plaatsvinden bij de verwerking van emotionele gezichtsuitdrukkingen. Waarschijnlijk is dit zo om er zeker van te zijn dat moeders neurologisch voorbereid zijn om een band op te bouwen met hun baby’s na de geboorte.’

De wetenschappers onderzochten de neuropsychologische activiteit van 39 zwangere vrouwen en nieuwe moeders terwijl ze keken naar afbeeldingen van volwassen en baby gezichten. Deze hadden een positieve of negatieve gezichtsuitdrukking. De resultaten toonden aan dat zwangere vrouwen de rechterkant van hun hersenen meer gebruiken dan nieuwe moeders, vooral bij het verwerken van positieve emoties.

‘We weten van eerder onderzoek dat zwangere vrouwen en nieuwe moeders gevoeliger zijn voor emotionele uitdrukkingen, vooral als ze naar gezichten van baby’s kijken. We weten ook dat nieuwe moeders die symptomen van postnale depressie vertonen, soms hun baby’s emotionele ontladingen als meer negatief bestempelen dan ze in werkelijkheid zijn. Het ontdekken van het neuropsychologische proces, wat mogelijk deze veranderingen veroorzaakt, is een belangrijke stap voorwaarts om meer inzicht te krijgen in hoe dit mogelijk een moeders’ band met haar baby beïnvloedt,’ concludeert Bourne.


Referentie
1. Victoria Bourne, et al. 2014. Preparing for parenthood: Pregnant women show increased activity in right side of brain. 6 May 2014; University of Royal Holloway London.


Reacties