Hoe Wennen Baby’s aan de Smaak van Groente?

Baby’s al vroeg blootstellen aan groente moedigt ze aan om er meer van te eten. Bij het aanbieden van nieuwe groente aan oudere kinderen blijkt dit een stuk moeilijker te zijn. Dat is de uitkomst van een nieuw Engels onderzoek.

Voor het onderzoek kregen 332 kinderen uit drie verschillende landen (Engeland, Frankrijk en Denemarken) artisjok puree. De kinderen waren tussen de zes maanden en drie jaar. Gedurende het experiment kreeg ieder kind tussen de vijf en tien porties van minimaal 100 gram. Er waren drie versies van de artisjok puree: onbewerkt, gezoet met suiker of met plantaardige olie. De wetenschappers kozen voor artisjok als groente omdat de ouders van de kinderen die meededen aan het onderzoek hadden aangegeven dat dit één van de groenten was die ze het minst hadden aangeboden aan hun kinderen.

Jongere kinderen aten meer artisjok dan oudere kinderen. Waarschijnlijk is dit omdat kinderen vanaf 24 maanden minder geneigd zijn om nieuwe dingen te proberen. Ze beginnen met het weigeren van eten, zelfs voedsel die ze voorheen wel lekker vonden. Onder de kinderen konden vier duidelijke groepen worden opgemerkt. De meeste kinderen bleken ‘leerders’ (40%). Naarmate de tijd vorderden gingen ze steeds meer van de groente eten. Ongeveer 21% consumeerden meer dan 75% van de artisjok puree. De zogenaamde ‘bord-legers’. De kinderen die minder dan 10 gram aten zelfs bij de vijfde keer, werden geclassifeerd als de ‘niet-eters’ (16%). En bij de ‘rest’ (23%) varieerden hun eetgedrag per keer. De ‘niet-eters’ bestonden vooral uit kinderen vanaf twee jaar. Zij waren het meest kieskeurig. Er bleek verder weinig verschil tussen de hoeveelheden die kinderen aten als de puree onbewerkt of bewerkt was. Dit suggereert dat het zoeter maken van groenten geen significant verschil maakt voor de hoeveelheid die ze eten.

‘Voor ouders die hun kinderen graag willen stimuleren om groente te eten, biedt onze studie enkele waardevolle tips. Als je je kind wilt aanmoedigen om groente te eten, zorg er dan voor dat je jong (vanaf zes maanden) begint en het vaak aanbiedt. Zelfs als je kind een moeilijke eter is en groenten over het algemeen niet lekker vindt. Onze studie laat zien dat ze na vijf tot tien blootstellingen toch overgaan tot eten van de groente,’ concludeert hoofdonderzoeker Marion Hetherington.Referentie
1. S.J. Caton, P. Blundell, S.M. Ahern, C. Nekitsing, A. Olsen, P. Møller, H. Hausner, E. Remy, S. Nicklaus, C. Chabanet, S. Issanchou and M.M. Hetherington. 2014. Learning to Eat Vegetables in Early Life: The Role of Timing, Age and Individual Eating Traits. PLoS ONE, 2014; 9 (5): e97609 DOI: 10.1371/journal.pone.0097609.

Reacties