Natuurlijke Bevalling Versterkt Mogelijk Baby’s Immuunsysteem

Kinderen die worden geboren met een keizersnede hebben een andere darmflora dan kinderen die natuurlijk ter wereld zijn gekomen. Dat is de uitkomst van diverse studies, waaronder http://www.denieuwebaby.nl/2012/06/keizersnede-verdubbelt-risico-op.html en http://www.denieuwebaby.nl/2012/10/blootstelling-aan-bacterien-verlaagt.html. Maar het is nog onduidelijk waarom dat het geval is en wat de gevolgen zijn voor het immuunsysteem. Deense wetenschappers hebben nu de impact van verschillende geboortes op de ontwikkeling van het immuunsysteem bij pasgeboren muizenpups onderzocht.

Muizenpups geboren via een keizersnede blijken minder immuun versterkende cellen te ontwikkelen. Pasgeborenen die natuurlijk ter wereld komen, worden blootgesteld aan meer bacteriën van de moeder dan degene die met een keizersnede worden geboren. Waarschijnlijk leert het immuunsysteem van baby’s op deze manier het verschil tussen onschadelijke moleculen en lichaamsvreemde moleculen te herkennen.

Tijdens het experiment vertoonden de keizersnede pups een lager aantal type cellen die een belangrijke rol spelen in het voorkomen van reactieve cellen die reageren op moleculen van het lichaam zelf, een dieet en onschuldige darmbacteriën (darmflora). Auto-immuunziekten zoals type 1 diabetes, de ziekte van Crohn en allergieën worden veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem.

De wetenschappers keken daarna voor tekenen van de ontwikkeling van type 1 diabetes bij de keizersnede pups, maar deze werden niet gevonden. Als vervolg studie willen ze daarom onderzoeken of deze pups aanleg hebben voor andere auto-immuunziekten.  Referentie
1. C.H.F. Hansen, L.S.F. Andersen,  L. Krych, S.B. Metzdorff, J.P. Hasselby, S. Skov, D.S. Nielsen, K. Buschard, L.H. Hansen and A.K. Hansen. 2014. Mode of Delivery Shapes Gut Colonization Pattern and Modulates Regulatory Immunity in Mice. The Journal of Immunology, 2014; DOI: 10.4049/jimmunol.1400085.Reacties