Vast Voedsel en Borstvoeding Vormen Ideale Combinatie

Vandaag de tweede zomer terugblik. Dit keer over een onderzoek naar het belang van borstvoeding bij het introduceren van vast voedsel. Soms wordt er gedacht dat het belang van moedermelk alleen voor de eerste levensmaanden geldt. Zeker is het voor de eerste periode belangrijk, maar ook daarna biedt het baby’s veel voordelen. Juist als vast voedsel wordt toegevoegd, kunnen baby’s darmen en immuunsysteem optimaal van borstvoeding profiteren.

Vooral onze zoon had moeite met het overstappen op vast voedsel. Vanaf zes maanden kreeg hij zijn eerste fruit en groente aangeboden, maar zijn darmen konden er nog niet goed tegen. Zelf toonde hij ook maar weinig interesse in eten. Wat was ik toen blij dat hij mijn moedermelk wel nog volop wilde drinken. We hebben het introduceren van vast voedsel toen heel langzaam aangepakt. Veel langzamer dan bij onze dochter. Maar we zagen dat hij dat nodig had.

Onderstaand onderzoek bevestigde mijn eigen ervaring. Borstvoeding is nog hard nodig tijdens het introduceren van vast voedsel en helpt het lichaam zelfs om hiermee om te gaan. Zodat het immuunsysteem zich verder kan ontwikkelen en voedselallergieën weinig kans krijgen om te ontstaan.Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2013/11/borstvoeding-belangrijk-bij-introductie.html

Bij het starten met vast voedsel is het belangrijk om door te gaan met het geven van borstvoeding. Volgens een nieuw Engels onderzoek helpt dit baby’s om een beter, sterker immuunsysteem te ontwikkelen. En hierdoor kunnen ze voedselallergieën beter bestrijden. ‘Door vast voedsel te introduceren tegelijkertijd met het geven van borstvoeding, kan het immuunsysteem hier van profiteren. Het lijkt erop dat het immuunsysteem leert wanneer er een overlap tussen vast voedsel en borstvoeding plaatsvindt. Dit komt doordat de moedermelk het tolerogene mechanisme bevordert tegen het vaste voedsel,’ legt hoofdonderzoeker Kate Grimshaw uit.

‘Daarnaast suggereren onze bevindingen dat 17 weken een cruciaal punt is. Introductie van vast voedsel voor deze tijd, lijkt allergieën te stimuleren. En na 17 weken begint er een duidelijke tolerantie voor vast voedsel te ontstaan,’ zegt Grimshaw. Doordat baby’s darmen de eerste maanden nog niet volledig zijn ontwikkeld, kan het te vroeg geven van vast voedsel ervoor zorgen dat er symptomen van allergie ontstaan.

Aan de studie deden 1140 baby’s mee. In totaal ontwikkelde 41 van deze kinderen een voedselallergie bij de tijd dat ze de leeftijd van twee jaar hadden bereikt. Het dieet van deze baby’s werd vergeleken met het dieet van 82 baby’s die geen voedselallergie hadden ontwikkeld. De wetenschappers vonden dat kinderen die een allergie kregen, eerder waren begonnen met het eten van vast voedsel in vergelijking met kinderen zonder allergieën. Ze hadden al vast voedsel gehad met vier maanden of nog eerder. Kinderen met allergieën bleken ook vaker geen borstvoeding meer te krijgen wanneer er koemelk (in elke vorm)  aan hun dieet werd toegevoegd.

Dit unieke onderzoek ondersteunt de aanbeveling van de WHO (World Health Organization) om te wachten met de introductie van vast voedsel tot baby’s zes maanden oud zijn. Verder bevestigt het de aanbeveling om door te gaan met borstvoeding terwijl er vast voedsel aan het dieet van baby’s wordt toegevoegd.

Reacties