Baby's Herkennen Elkaars Emoties

Buiten merk ik al dat de zomer bijna klaar is en de herfst haar intrede maakt. Vanaf volgende week is dan ook de hoogste tijd om weer over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken te gaan bloggen. Maar vandaag nog de laatste zomer terugblik. Ditmaal over een studie waaruit blijkt dat baby’s elkaars stemming al aan kunnen voelen.

Door het tonen van emoties zijn baby’s in staat om te communiceren. Baby’s van vijf maanden oud kunnen zowel negatieve als positieve emoties bij leeftijdsgenoten onderscheiden. Zo mooi dat ze al zo jong in staat zijn om emoties bij anderen te herkennen.

Ik vraag me af hoeveel ze van ons kunnen aanvoelen. Vast veel meer dan we denken. In mijn ogen zijn baby’s wijze mensen. Zonder alle ruis die wij volwassenen met ons meedragen. Ze zijn gewoon vol pure gevoeligheden. We kunnen nog veel van onze baby’s leren.

Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2013/11/babys-voelen-elkaars-stemming-aan.html

Voor ouders kan het soms moeilijk zijn om de emoties van hun baby te achterhalen. Volgens een nieuwe studie blijkt dit voor baby’s onderling echter niet al te moeilijk. Op een leeftijd van slechts vijf maanden kunnen ze al emoties bij elkaar herkennen. Baby’s zijn in staat om elkaars stemming aan te voelen. ‘Pasgeborenen kunnen niet vertellen aan hun moeder of vader dat ze honger hebben of moe zijn. Hun eerste manier van communiceren gebeurt door middel van het tonen van emotie. Dus het is niet verrassend dat baby’s al vroeg in hun ontwikkeling leren hoe ze verschillen in emoties kunnen herkennen,’ zegt onderzoeker Ross Flom.

Flom en zijn team onderzochten baby’s vaardigheden om vocale emoties met verschillende gezichtsuitdrukkingen van andere baby’s te kunnen combineren. Voor het onderzoek werden 40 baby’s voor twee monitoren geplaatst. Eén van de beeldschermen toonde een film van een blije, lachende baby. Terwijl op het andere scherm een verdrietige, fronsende baby te zien was. Verder werd er gebruik gemaakt van audio opnames van een derde baby. Deze geluidsopnames liepen niet synchroon met de lipbewegingen van de baby’s op beide filmpjes. Toen de wetenschappers de audio opname van een blije baby afspeelden, gingen de deelnemende baby’s langer kijken naar de monitor met de positieve gezichtsuitdrukkingen. De baby’s bleken ook in staat om negatieve (huil)geluiden te combineren met de video van de verdrietige baby.

‘We vonden dat baby’s van vijf maanden oud al positieve en negatieve geluiden en gezichtsuitdrukkingen bij leeftijdsgenoten konden onderscheiden. Ze werden blootgesteld aan de stem en het gezicht van andere baby’s. Dit zorgde waarschijnlijk voor herkenning, omdat ze zelf ook op deze wijze hun positieve en negatieve emoties overbrengen,’ geeft Flom aan.

‘Deze bevindingen tellen op bij onze groeiende kennis over de vroege ontwikkeling van baby’s door opnieuw te benadrukken dat baby’s zeer gevoelig zijn en al een bepaald niveau van emotie kunnen begrijpen,’ legt Flom uit. ‘Baby’s leren meer in de eerste 2,5 jaar dan in de rest van hun leven. Dit maakt het uiterst belangrijk om te bestuderen hoe en wat baby’s leren en op welke wijze hen dit helpt om andere dingen te leren,’ concludeert Flom.

Reacties