Baby's Voelen Oppakken al Aankomen

Dit keer een blog op de vrijdag i.p.v. de donderdag. We zitten hier midden in de zomervakantie en ik heb gewoon echt  bijna geen besef van dagen. Dus ik ben het gisteren gewoon vergeten. Ik zeg het maar gewoon, verzin dus geen mooie smoezen ;) Maar hierbij alsnog de derde zomer terugblik! Ik wil onderstaand onderzoek opnieuw onder de aandacht brengen, omdat ik het echt zo’n voorbeeld vind van hoe prachtig en perfect baby’s zich ontwikkelen.

Met slechts acht weken oud voelen ze al aan wanneer ze worden opgepakt. En daarop veranderen ze hun lichaamshouding zodat we ze gemakkelijker kunnen optillen. De wetenschappers vermoeden zelfs dat baby’s hier al kort na hun geboorte toe in staat zijn. M.a.w. baby’s zijn er helemaal op ingesteld om vaak te worden geknuffeld. Hun hele lichaamstaal straalt dit gewoon letterlijk uit.  

Gelukkig maar voor mijn baby’s dat ik ze zelf ook altijd wilde oppakken. De aantrekkingskracht was zeker wederzijds :) Bijzonder toch dat ze al zo jong in staat zijn om hun lichaamshouding aan te passen voor een aankomende knuffel!
Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2014/02/baby-past-lichaamshouding-aan-voor.html

Al met twee maanden oud weten baby’s wanneer ze worden opgepakt. En passen ze hun lichaamshouding hier op aan. Volgens de nieuwe studie zijn baby’s al in staat om te begrijpen wanneer hun moeders ze gaan optillen. Zodra moeder nadert met haar armen wijd open, houdt baby zijn lichaam stil en stijf zodat het oppakken gemakkelijker zal gaan. ‘Zulke duidelijke resultaten hadden we niet verwacht. Mogelijk laten onze bevindingen zien dat dit bewustzijn bij baby’s wellicht nog jonger aanwezig is. Misschien zelfs al kort na de geboorte,’ geeft onderzoeker Vasu Reddy aan.

Voor het onderzoek ontwikkelden de wetenschappers twee experimenten. Aan het eerste experiment deden 18 baby’s van drie maanden oud mee. En voor de tweede test werden 10 baby’s tussen de twee en vier maanden oud onderzocht. Voor beide experimenten werden de baby’s geplaatst op speciale matten met drukpunten. Met deze matten konden de lichamelijke aanpassingen van de baby’s worden gemeten. Dit gebeurde tijdens drie fases. Eerst werd er gekeken wat er gebeurde wanneer de moeders begonnen te praten met hun baby’s. Daarna als de moeders hun armen open deden om hun baby’s op te pakken en tot slot als ze daadwerkelijk werden opgetild.

De resultaten lieten zien dat baby’s al vanaf twee maanden specifieke lichamelijke aanpassingen maakten, wanneer de moeders de armen wijd open deden om ze op te tillen. Zo gingen ze de baby’s hun benen uitstrekken en verstijven. Dit zorgt voor een verhoging van de stevigheid van het lichaam en meer stabiliteit. Ook gingen de baby’s hun armen wijder en hoger houden, zodat ze ruimte creëerden om ze bij de borstkas op te kunnen tillen. Tussen twee en drie maanden gingen baby’s van staren naar hun moeders gezicht, naar het observeren van haar handen, zodat ze konden zien wanneer haar armen gingen uitstrekken om ze op te pakken.

Twee belangrijke bevindingen zijn uit de resultaten te halen. Ten eerste dat baby’s al met twee maanden in staat zijn om specifieke lichaamsaanpassingen te doen, om het optillen gemakkelijker te maken. Zelfs al voordat ze worden aangeraakt. En ten tweede suggereren de resultaten dat baby’s naarmate ze ouder worden, leren om soepeler en meer gecoördineerd te bewegen. Tussen de twee en vier maanden oud komen er dus geen nieuwe aanpassingen bij, maar leren ze om alles gestroomlijnder te laten verlopen. ‘Met andere woorden, ze leren snel om zich beter aan te passen zodat het voor hun ouders nog gemakkelijker wordt om ze op te pakken,’ concludeert Reddy.

Reacties