Hoe Worden Baby's Ervaren Lopers?

Leren lopen is zeker niet het eerste waar je bij baby’s aan denkt. Helemaal als je net bevallen bent, is het nog een erg onwaarschijnlijk idee. Maar toch gaat ook jouw baby binnen zo’n 1,5 jaar leren lopen. Maar hoe gaat deze ontwikkeling eigenlijk in zijn werk? Daarover gaat deze vijfde zomer terugblik. Onderstaand onderzoek laat zien hoeveel inspanningen baby’s moeten leveren om te leren lopen.

Ik vond het zo’n enorm groot verschil om een lopende ‘baby’ te hebben! Echt even flink wennen als ze liever de hele tijd rondlopen in plaats van lekker dicht bij mama te zijn. En dan nog het gevoel dat je constant heel goed moet opletten. Want wat zijn ze dan in eens snel, hun wereld is plotseling duizend keer zo groot. En terwijl mijn lieve dreumesen al hun uitdagingen vol goede moed tegemoet traden, hield ik me meer bezig met de beren op de weg.

Maar die geweldig mooie blikken in hun gezicht. Zo’n groot geluk omdat ze konden lopen. Vallen namen ze voor lief om daarna natuurlijk direct weer opstaan, want er was nog zoveel te ontdekken. Ze leerden me vanzelf om het lopen te omarmen als iets moois!Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2014/01/hoe-leren-babys-lopen.html

Baby’s tussen de 12 en 19 maanden oud maken gemiddel 2.368 stappen per uur. Daarnaast vallen ze in dit korte tijdsbestek ook nog 17 keer. Deze inspanningen zijn nodig om van baby’s ervaren lopers te maken. Dat is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek.

De wetenschappers maakten verschillende video’s van baby’s die met spontane activiteiten bezig waren. Het filmmateriaal werd daarna gecodeerd op de tijdsbesteding aan lopen en kruipen. Ook keken de onderzoekers naar het aantal keren dat deze activiteiten voorkwamen. Tot slot werd geteld hoe vaak de baby’s vielen tijdens het lopen en kruipen.

De baby’s bleken enorm veel te bewegen. En de baby’s die net het lopen onder de knie hadden gekregen, bewogen sneller dan de kruipers. Maar ze hadden wel dezelfde hoeveelheid valongelukken. Dit suggereert dat baby’s worden gemotiveerd om met lopen te beginnen omdat ze dan sneller kunnen bewegen zonder meer te vallen. Ze verhogen hun rendement zonder dat dit hen meer risico oplevert.

Als de baby’s eenmaal hun eerste stapjes hadden gezet, verbeterden hun motoriek aanzienlijk. Ze gingen meer stapjes zetten, grotere afstanden afleggen en vielen minder. Het oefenen van lopen werd verdeeld in korte periodes met variabele uitkomsten. Vaak te kort of te onregelmatig om te worden meegenomen in de onderzoeksresultaten. Toch was er wel een samenhang tussen periodieke activiteiten en het verloop van de motorische ontwikkeling. Leren lopen betekent voor alle baby’s een enorme inspanning, waar enorme hoeveelheden tijd in gaat zitten. Soms met wisselende praktijk resultaten, maar dit hoort allemaal bij het natuurlijke proces van leren lopen.

Reacties