Baby Gaat in Diepe Relax Modus tijdens Zuigen aan Borst

Als een baby dichtbij zijn moeder is en nog mag drinken aan de borst als de moedermelk allang ‘op’ is, dan gaan baby’s hersens over tot een diep ontspannen staat. Dat is de uitkomst van een nieuw Amerikaans onderzoek.

Emma Sarro en haar collega’s volgden de elektrische veranderingen in de hersens van zes baby ratten terwijl ze interactie met hun moeders hadden. De wetenschappers kozen voor een rat omdat dit een sociaal zoogdier is net als de mens. Het bleek dat de moeders een directe invloed hadden op hun kinderen. Als de moeders hun jongen verlieten, ervaarden de baby’s een verhoogde corticale desynchronisatie, een typisch patroon van een druk, wakker brein. De corticale desynchronisatie nam af als de moeders terugkwamen en verhoogde kort als ze hun baby’s verzorgden.  

Maar de meest interessante vondst van deze studie was het effect van zuigen aan de borst. De baby’s hielden de tepels nog vast zonder dat er sprake was van voeden. Aan de borst sabbelen om aan hun zuigbehoefte te voldoen, zorgde voor een bijzonder kalmerend effect. Baby’s lieten een afname van corticale desynchronisatie zien en een verhoging in hun ‘slowwave’ activiteit, een hersenstaat die met diepe slaap en de vorming van nieuwe communicatiepaden in baby’s hersens wordt geassocieerd.

Samenvattend beïnvloedde het gedrag van de moeders wanneer en hoe lang baby’s hersens in een bepaalde staat verbleven. Ze helpen mogelijk om de groei van baby’s brein te vormen. Het zuigen aan de ‘lege’ borst zorgde voor een diepe slaap bij de baby’s. Natuurlijk ging het bij dit onderzoek om ratten en niet om mensen. Maar deze primitieve mechanismen delen zeer waarschijnlijk een groot aantal zoogdieren, waaronder de mens.  


 

Referentie
1. E.C. Sarro, D.A. Wilson and R.M. Sullivan. 2014. Maternal Regulation of Infant Brain State. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.06.017.

Reacties

 1. De vraag is echter of je hetzelfde effect bereikt als jeje baby lekker dicht tegen je aanhoudt en op je pink laat zuigen. Dat zou nml voor moeders die de fles geven een mooie uitkomst zijn. Overigens ook voor mama's die wel de borst geven maar bijvoorbeeld kloven hebben.
  Ergo dit verdient uitdieping.
  Gr Dieuwke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Dieuwke! Het verdient zeker meer onderzoek. Maar ik vermoed wel dat het feit dat de baby's eerst de borst leeg mochten drinken, een rol speelt bij het krijgen van de diepe ontspanning.

   Na het drinken van de warme moedermelk, kunnen ze hun zuigbehoefte vervullen door aan de borst te blijven. Dit vraagt overigens ook om een hele andere zuigtechniek dan bijvoorbeeld aan de pink. Ik denk dat al deze zaken een rol spelen om de diepe ontspanning te bereiken.

   Verwijderen

Een reactie posten