Ben Je Moeder- of Baby-Georiënteerd?

Eerder onderzoek heeft ons al laten zien dat moeders die snel, consistent en liefdevol reageren op huilen, zorgen voor een gezondere emotionele ontwikkeling van hun baby’s. Dit in vergelijking met kinderen wiens moeders minder sensitief reageren. Zie ook: http://www.denieuwebaby.nl/2012/01/huilen-reageren-of-niet.html en http://www.denieuwebaby.nl/2012/08/huilen-is-sociale-activiteit-voor-baby.html. Een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat moeders met een positieve jeugd of moeders die negatieve ervaringen tijdens hun kindertijd hebben geaccepteerd, meer baby-georiënteerd zijn als ze video’s zien van huilende baby’s. Ook reageren ze sensitiever op het huilen van hun eigen kinderen.

De wetenschappers wilden de kenmerken identificeren die zorgen voor het verschil tussen moeders die sensitief reageren op huilende baby’s en moeders die dit nalaten. ‘Liefdevol reageren op het huilen van een baby is moeilijk, maar wel een belangrijke taak. Sommige moeders hebben misschien hulp nodig om hun eigen stress onder controle te houden. En om hun baby’s gehuil op een juiste manier te interpreteren. Om huilen te zien als een manier van baby’s om te communiceren en over te brengen dat ze zorg nodig hebben,’ zegt hoofdonderzoeker Esther Leerkes.

Voor de studie werden 259 eerste moeders met verschillende sociaal-economische achtergronden bestudeerd. Ze werden vanaf hun zwangerschap totdat hun baby’s zes maanden oud waren, gevolgd. De aanstaande moeders moesten vragenlijsten over hun persoonlijkheid en emotionele kenmerken invullen. Ook werden ze geïnterviewd over hun eigen jeugdervaringen met hun ouders of verzorgers. Ze moesten hierbij aangeven hoe ze door deze gebeurtenissen waren beïnvloed. Daarna moesten de zwangere moeders korte video’s bekijken van vier huilende baby’s terwijl hun huidgeleiding (zweet) en hartslag werden gemeten. De onderzoekers wilden bepalen hoe hun lichamen fysiologisch reageerden op het zien van huilende baby’s.  
 
Na het kijken van de video’s moesten de moeders vragen beantwoorden om te bepalen wat ze dachten en voelden toen de baby’s huilden. Daarnaast werden bijna alle moeders (211) een paar maanden later met hun zes maanden oude baby gedurende drie activiteiten gefilmd. Zo konden de wetenschappers het onderscheid tussen moeder- en baby-georiënteerd maken.

Baby-georiënteerde vrouwen
- Kunnen goed kunnen inschatten wanneer baby’s niet goed in hun vel zitten;
- Hebben empathische gevoelens voor huilende baby’s;
- Begrijpen dat baby’s huilen omdat ze zorg nodig hebben;
- Zien in dat huilen de manier is voor baby’s om te communiceren.

Moeder-georiënteerde vrouwen
- Kunnen hun fysiologische stress (zweet, verhoogde hartslag) niet goed onder controle houden;
- Plaatsen de focus op zichzelf in plaats van op huilende baby’s;
- Ervaren huilen als een overlast;
- Zien huilen als een manier van baby’s om te manipuleren.

Tot slot bleken zwangeren die moeder-georiënteerd op de video’s hadden gereageerd, ook minder sensitief met hun eigen baby’s om te gaan toen deze zes maanden oud waren. ‘Mogelijk kunnen we door ouders thuis te bezoeken of door het aanbieden van ouderschapscursussen, stress helpen te reduceren. En door een ouder individueel meer kennis te geven, kunnen hun vaardigheden worden opgebouwd,’ geeft Leerkes aan.
Referentie
1. E.M. Leerkes et al. 2014. Antecedents of Maternal Sensitivity During Distressing Tasks: Integrating Attachment, Social Information Processing, and Psychobiological Perspectives. Child Development, September 2014.
 

Reacties