Invloed Ouders op Kind Begint al Voor Conceptie

Er is nu een overweldigend bewijs dat de toekomstige gezondheid van een kind door meer wordt beïnvloed dan alleen het genetische materiaal van ouders. En dat kinderen die worden geboren uit ouders die ongezond leven, door voorprogrammering al een groter risico op slechte gezondheid hebben. Volgens Australische wetenschappers hebben de omgevingsfactoren voor conceptie meer invloed op de toekomst van een kind dan voorheen werd gedacht. ‘Het is pas de laatste tien jaar dat de wetenschap community deze onderwerpen serieus bekijkt. En de laatste vijf jaar beginnen we pas te begrijpen hoe dit kan gebeuren,’ zegt onderzoeker Sarah Robertson.
 
Het onderzoeksverslag concludeert dat de invloed van ouderschap op een kind al begint voor de conceptie, omdat opgeslagen omgevingsfactoren in de eicel en sperma meer aandragen dan alleen het genetische materiaal. ‘Diverse dingen die we doen voordat we zwanger worden, hebben een impact op de toekomstige ontwikkeling van het kind. Van de leeftijd van ouders, tot een slecht dieet, obesitas, roken en diverse andere factoren. Allemaal beïnvloeden ze omgevingssignalen die worden overgebracht naar de embryo,’ zegt Robertson.
 
‘Mensen dachten voorheen dat het niet uit deed maken, omdat een kind stond voor een nieuw begin, een frisse start. De realiteit is dat we nu kunnen zeggen met grote zekerheid dat het kind niet bepaald start vanuit het niets. Ze dragen al een lading van factoren van hun ouders’ ervaringen mee, die hun ontwikkeling als foetus en na de geboorte kunnen vormen. Afhankelijk van de situatie kunnen we onze kinderen al een last meegeven nog voordat hun leven is begonnen.’ Dit is inclusief een hoger risico op stofwisselingsziekten, zoals diabetes. Ook de waarschijnlijkheid dat angststoornissen of immuunsysteem defecten gaan optreden, kan groter zijn. Daarnaast laat huidig onderzoek zien dat vaders een veel grotere rol spelen dan eerder werd verondersteld.  

Er is niet alleen maar slecht nieuws voor koppels die een kindje willen krijgen. ‘Een paar veranderingen in de levensstijl door potentiële ouders en verbeteringen in de juiste richting, vooral in de maanden voordat de conceptie gaat plaatsvinden, kan een langdurig en positief effect hebben om de toekomst van hun kind,’ concludeert Robertson.
Referentie
1. M. Lane, R.L. Robker and S.A. Robertson. 2014. Parenting from before conception. Science, 2014; 345 (6198): 756 DOI: 10.1126/science.1254400.Reacties