Zwangeren Reageren Sterk op Muziek

Muziek kan veel doen met onze emoties en lichamelijke toestand. Bloeddruk, hartslag, ademhaling en zelfs lichaamstemperatuur kunnen veranderen puur door het luisteren naar muziek. Duitse onderzoekers hebben nu ontdekt dat zwangere vrouwen sterke fysiologische reacties krijgen van muziek. Ze ervaren de muziek als meer aangenaam of juist onprettiger dan niet-zwangeren. Vermoedelijk leren foetussen al hoe ze op muziek moeten reageren, door de intense reacties die ze ervaren van hun moeders.
 
Voor de studie kregen vrouwelijke deelnemers korte muziekfragmenten van 10 tot 30 seconden te horen. De wetenschappers veranderden de overgangen en speelden de fragmenten achterstevoren af of pasten de toonsoorten aan. Door dit te doen vervormden ze het origineel, waardoor het luisteren naar deze opnames minder prettig werd. De zwangere vrouwen beoordeelden de fijne muziek als zeer prettig en de vervelende fragmenten als zeer onaangenaam. Ze ervaarden het meer intenser dan de vrouwen die niet zwanger waren.

Ook hun bloeddruk liet grote veranderingen zien. Voorwaards gespeelde vervormde muziek zorgde voor een uitgesproken val van de bloeddruk, terwijl achterstevoren vervormde muziek zorgde voor een verhoogde bloeddruk na 10 seconden en een lagere na 30 seconden. ‘Dus onaangename muziek veroorzaakt geen algemene verhoging van de bloeddruk. Niet zoals dit met sommige andere stressfactoren wel het geval is. In plaats daarvan reageert het lichaam net zo dynamisch als de muziek zelf is,’ zegt onderzoeker Tom Fritz.

De wetenschappers vermoeden verder dat foetussen worden geconditioneerd om muziek te kunnen interpreteren. In de baarmoeder krijgen ze de intense fysiologische reactie op muziek al van hun moeder al mee. Vanaf 28 weken, rond het begin van het derde trimester, verandert de hartslag van een foetus al terwijl het een bekend nummer hoort. Vanaf 35 weken is er zelfs al een verandering in beweging te zien.

Volgens de resultaten zorgt muziek voor een zeer speciale stimulans bij zwangeren. Waarom muziek zo’n intense uitwerking heeft op zwangere vrouwen is nog onbekend. Eerst dachten de onderzoekers dat het hormoon oestrogeen hier een grote rol in zou spelen, omdat dit het beloningssysteem in de hersens kan beïnvloeden. Die verantwoordelijk is voor de fijne sensatie die we ervaren als we naar muziek luisteren. Maar niet-zwangere vrouwen bleken constant fysiologische reacties gedurende hun hele menstruele cyclus te vertonen. Terwijl ze dus onderhevig waren aan schommelingen van hun oestrogeen niveau. ‘Of het oestrogeen niveau is in het algemeen te laag bij niet-zwangere vrouwen of andere fysiologische veranderingen gedurende de zwangerschap zijn verantwoordelijk voor dit effect,’ concludeert Fritz.Referentie
1. T. Fritz, M. Ciupek, A. Kirkland, K. Ihme, A. Guha, J. Hoyer and A. Villringer. 2014. Enhanced response to music in pregnancy. Psychophysiology, 2014; DOI: 10.1111/psyp.12228.Reacties