Gezondheidsvoordelen Kind Grootste Motivatie voor Lang Voedende Moeders

Moeders kiezen voor langer borstvoeding geven, omdat ze hun kinderen langer willen laten profiteren van de gezondheidsvoordelen van moedermelk. Ook vinden ze het ontwikkelen van een sterke band met hun baby van belang. Dat blijkt uit de resultaten van een recent Amerikaans onderzoek.

De wetenschappers wilden weten waarom sommige moeders ervoor kiezen om door te gaan met borstvoeding na de eerste verjaardag. Ze namen enquêtes af bij meer dan 50.000 Amerikaanse vrouwen tussen 18 en 50 jaar. ‘De drie meest belangrijke redenen voor langvoeden bleken de hoge voedingswaarden van moedermelk, andere gezondheidsvoordelen van het geven van borstvoeding en de mogelijkheid om een sterkere sociale band met hun kind op te bouwen,’ zegt onderzoeker Alexis Tchaconas.
 
De moeders kregen een online vragenlijst waarin ze 15 factoren gerelateerd aan borstvoeding moesten beoordelen met ‘erg belangrijk, ‘belangrijk’ en ‘een beetje belangrijk’ of ‘niet belangrijk’. De enquêtes werden gestuurd naar de e-mail lijsten van La Leche League, een internationale borstvoedingorganisatie. Daarnaast werden de vragenlijsten ook verspreid onder Facebook groepen en chat websites die over het onderwerp borstvoeding gingen.

Naast de gezondheidsvoordelen en de hechting met hun kinderen, waren andere belangrijke factoren om door te gaan met borstvoeding; blijdschap, bemoediging van partner, La Leche League ondersteuning en het niet hoeven betalen van kunstvoeding. ‘Al voelden de meeste vrouwen zich comfortabel om te praten over langvoeden met de kinderarts en andere zorgverleners, toch bleken de aanbevelingen van deze professionals niet van belang bij de uiteindelijke beslissing over langvoeden,’ zegt hoofdonderzoeker Andrew Adesman.
Referentie
1. A. Adesman, et al. 2014. Moms who choose to breastfeed older babies motivated by health, nutrition benefits. 2014; October 10. American Academy of Pediatrics (AAP).Reacties