Veranderingen in Levensstijl Gedurende Zwangerschap Kan te Hoog Geboortegewicht Voorkomen

Voor een studie waarbij meer dan 2200 zwangere vrouwen met obesitas zijn gevolgd, vonden wetenschappers dat sommige simpele veranderingen in de levensstijl al kunnen helpen om een hoog geboortegewicht bij baby’s te voorkomen. Dat is belangrijk omdat eerder onderzoek heeft laten zien dat baby’s met een hoog geboortegewicht een groter risico lopen om later in  hun leven obesitas te ontwikkelen.

De helft van de zwangere vrouwen (1100) kregen advies en ondersteuning om veranderingen van hun eetgewoonten te bewerkstelligen. Zoals het verhogen van hun dagelijkse inname van fruit en groente. En daarnaast het verlagen van voedsel met geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten. Verder werden ze ook aangemoedigd om vaker actief te zijn, vooral door middel van meer wandelen en vaker andere activiteiten te doen. De andere helft van de zwangeren kreeg geen speciale behandeling.

Baby’s die werden geboren bij vrouwen die levensstijl adviezen hadden gekregen, bleken 18% minder kans te hebben op een hoog geboortegewicht. Dit in vergelijking met baby’s van vrouwen met de standaard zorg. Het slechts minimaal aanpassen van hun levensstijl tijdens de zwangerschap vergrootte dus al de kans met bijna 1/5 op een gezonder geboortegewicht van hun baby’s. En daarmee een verminderd risico op obesitas later.


Referentie
1. B. Koletzko, B. Brands, M. Chourdakis, S. Cramer, V. Grote, C. Hellmuth, F. Kirchberg, C. Prell, P. Rzehak, O. Uhl and M. Weber. 2014. The Power of Programming and the EarlyNutrition Project: Opportunities for Health Promotion by Nutrition during the First Thousand Days of Life and Beyond. Annals of Nutrition and Metabolism, 2014; 64 (3-4): 187 DOI: 10.1159/000365017.Reacties