Baby’s Onthouden Gebeurtenissen met Positieve Emoties Beter

Als je vandaag speelt met je vijf maanden oude baby, dan verwacht je wellicht niet dat je kind zich de dag erna het speel moment nog kan herinneren. Volgens een nieuwe studie is dat echter wel zo. Baby’s lijken iets eerder te onthouden als er positieve emoties aan vastzitten. ‘Mensen bestuderen het geheugen van baby’s. Ze kijken naar het onderscheidende vermogen van het emotionele effect. Maar wij zijn de eerste die onderzoeken hoe emoties invloed op baby’s geheugen kunnen hebben,’ zegt hoofdonderzoeker Ross Flom.
 
Al kunnen baby’s van vijf maanden oud nog niet praten, ze kunnen wel op diverse manieren laten zien hoe ze reageren op de experimenten. Voor deze studie werden baby’s oogbewegingen gemonitord en hoe lang ze keken naar een afbeelding. De baby’s werden voor een plat beeldscherm geplaatst. Er waren gesloten tussenschotten, dus ze konden elkaar niet zien. Daarna kwam er een persoon op de monitor. Hij sprak blij, neutraal of met een kwade stem. Meteen na de video kregen de baby’s een geometrische vorm te zien.

Om hun geheugen te testen bekeken de wetenschappers na vijf minuten en de dag erna hoeveel de baby’s nog wisten. Ze kregen twee naast elkaar gelegen geometrische vormen te zien; een compleet nieuwe en de originele van de studie.  De onderzoekers waren zo in staat om op te nemen hoe vaak een baby op en neer keek van een vorm naar de andere en hoe lang ze ernaar staarden.

Baby’s geheugen werd niet beter als ze de vorm hadden gezien in combinatie met een negatieve stem. Maar ze bleken wel significant beter vormen te kunnen onthouden als ze ervoor een positieve stem hoorden. ‘We denken dat het positieve effect zorgt voor een verhoging van baby’s aandachtssysteem en van hun activatietoestand. Door een verhoging van deze systemen, vermoeden we dat hun vaardigheden vergroten om dingen te verwerken en hierdoor de geometrische vorm eerder kunnen onthouden,’ concludeert Flom.  Referentie
1. R. Flom, R.B. Janis, D.J. Garcia and C.B. Kirwan. 2014. The effects of exposure to dynamic expressions of affect on 5-month-olds’ memory. Infant Behavior and Development, 2014; 37 (4): 752 DOI: 10.1016/j.infbeh.2014.09.006.

Reacties