Moeders en Baby’s Profiteren van Huid-op-Huid Contact na Keizersnede

Onderzoek van de afgelopen 30 jaar heeft laten zien dat huid-op-huid contact tussen moeder en baby direct na de geboorte veel voordelen heeft. Het helpt bijvoorbeeld om de borstvoeding op gang te helpen. Maar in sommige ziekenhuizen is huid-op-huid contact na een keizersnede nog niet geïmplementeerd, door handelingen rondom de operatie. Uit een recent project, QI (Quality Improvement) genaamd, blijkt dat vrouwen hun bevalling als beter ervaren als ze na hun keizersnede direct de mogelijkheid krijgen om huid-op-huid contact met hun baby te maken.

Vrouwen die met een keizersnede zijn bevallen, hebben vaak meer moeite met het opstarten van borstvoeding. En huid-op-huid contact kan het geven van borstvoeding gemakkelijker maken door het laten ontspannen van moeder en baby. Zo kan hun band worden verbeterd en de baby kan de tepel gemakkelijker vasthouden. Extra voordelen van huid-op-huid contact voor baby’s zijn; minder stress door het voelen van de lichaamswarmte van moeder, langere periodes van slaap, meer gewichtstoename, betere hersenontwikkeling, minder huilen, alerter en eerder ontslag uit het ziekenhuis.

´Zorgverleners die werken met zwangere vrouwen en hun bevalling begeleiden, zouden huid-op-huid contact tussen vrouwen en hun pasgeborenen direct na de bevalling moeten stimuleren. Zeker als we kijken naar de significante gezondheidsvoordelen geassocieerd met deze ervaring,´ geven de onderzoekers aan. ´Het moment direct na de bevalling vormt het ideale moment om de borstvoeding op gang te brengen. En dit zorgt weer voor andere belangrijke gezondheidsvoordelen voor de baby.´

De positieve effecten van huid-op-huid contact voor pasgeborenen en moeders vragen om actie door zorgverleners. Zij moeten obstakels minimaliseren en huid-op-huid contact een prioriteit maken. ´Verpleegkundigen kunnen helpen met het identificeren en elimineren van barrières die ervoor zorgen dat huid-op-huid contact na een keizersnede niet mogelijk is. En daarna dit aanrijken als een prioriteit voor verbetering. De gezondheidsvoordelen van huid-op-huid contact samen met borstvoeding zijn inmiddels zeer duidelijk. Het mogelijk maken van huid-op-huid contact na een keizersnede is een natuurlijke verbetering voor de praktijk en de gezondheid van de patiënt,´ zegt Lynn Erdman eigenaar van AWHONN (Association of Women's Health, Obstetric and Neonatal Nurses).Referentie
1. J.A. Moran - Peters, C.R. Zauderer, S. Goldman, J. Baierlein, A.E. Smith. 2014. A Quality Improvement Project Focused on Women's Perceptions of Skin-to-Skin Contact After Cesarean Birth. Nursing for Women's Health, 2014; 18 (4): 294 DOI: 10.1111/1751-486X.12135.

Reacties