Is de Bevalling Pijnlijk voor Baby’s?

We weten al dat baby’s zeker pijn kunnen voelen. Maar hoe zit dit met hun eigen geboorte? Is dat een pijnlijke ervaring voor ze? Zwitserse wetenschappars wilden hier het antwoord op ontdekken. Hiervoor bestudeerden ze drie verschillende geboorten; spontane vaginale bevalling, vaginale bevalling met behulp van de vacuümpomp en een keizersnede.  

Aan de studie deden 280 pasgeboren baby’s uit drie Zwitserse ziekenhuizen mee. Om te bestuderen of de baby’s pijn ervaarden bij de drie verschillende bevallingen werd er speeksel afgenomen. Het speeksel werd op het stresshormoon cortisol gecontroleerd. Ook werden de gezichtsuitdrukkingen van de baby’s geanalyseerd. De afname van het speeksel en het bestuderen van de gezichtsuitdrukkingen gebeurde na de bevalling en voor en na de hielprik.

Significante verschillen waren duidelijk zichtbaar gedurende de eerste 72 uur na de bevalling. Alle baby's lieten tekenen van pijn zien. Met de hoogste scores voor de vacuümpomp groep. Baby’s geboren met een keizersnede lieten de minste stressfactoren zien. Een spontane vaginale geboorte zorgde voor middelmatige stress en baby’s geboren met een vacuümpomp leken de meeste pijn te ervaren.  

Elke bevalling is dus zeer waarschijnlijk pijnlijk voor baby’s, waarbij sommige geboorten voor meer stress zorgen dan anderen. We  hoeven ons hier echter niet door te laten ontmoedigen. Maar laten we het zien als nog meer reden om extra sensitief met onze pasgeborenen om te gaan.
Referentie
1. C. Schuller, N. Känel, O. Müller, A.B. Kind, E.M. Tinner, I. Hösli, R. Zimmermann and S. Surbek 2012. Stress and pain response of neonates after spontaneous birth and vacuum-assisted and cesarean delivery. Am J Obstet Gynecol. 2012 Nov;207(5):416.e1-6. DOI: 10.1016/j.ajog.2012.08.024.Reacties