Wachten met Doorknippen Navelstreng Zorgt voor Betere Ontwikkeling Baby

Wanneer kun je het beste de navelstreng doorknippen? In ieder geval liever niet direct. Volgens een nieuwe Spaanse studie is het namelijk beter om twee minuten te wachten. Het geeft baby’s een betere start. Het moment dat de navelstreng wordt afgeklemd blijkt de weerstand voor oxidatieve stress (een stofwisselingstoestand) bij pasgeborenen te beïnvloeden. De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om de het celmembraan in goede staat te houden. Omdat dit ook de proteïnen (eiwitten) aantast wordt door de oxidatieve stress het DNA beschadigd. DNA is namelijk opgebouwd uit eiwitten.

Aan het onderzoek deden 64 gezonde zwangere vrouwen mee. Ze hadden allemaal een normale zwangerschap en een vaginale bevalling. De helft van de pasgeborenen kreeg hun navelstreng al na 10 seconden doorgeknipt. Terwijl dit bij de andere helft pas na twee minuten plaatsvond. De resultaten suggereren dat er gunstige effecten zijn bij het later afbinden van de navelstreng. Er was een toename van de antioxidant capacititeit van voldragen pasgeborenen en er bleek een vermindering van ontstekingsreacties bij een opgewekte bevalling.

Volgens onderzoeker Julio José Ochoa Herrera is het afbinden van de navelstreng één van de meest toegepaste medische interventie bij mensen. En er ligt bewijs dat deze ingreep al eeuwen wordt gedaan. Maar het juiste moment om de navelstreng af te knippen is omstreden. En het kan mogelijk voor belangrijke verschillen voor zowel moeder als baby zorgen. ‘Onze studie toont aan dat langer wachten met het afbinden van de navelstreng een voordelig effect heeft op de antioxidant capaciteit en het kan inflammatoire (ontsteking) reacties gedurende de ingeleide bevalling verminderen. En dat kan zorgen voor een verbetering in de ontwikkeling van de pasgeborene gedurende zijn of haar eerste levensdagen,’ concludeert Ochoa.

 Referentie
1. J. Diaz - Castro, J. Florido, N. Kajarabille, M. Garrido - Sanchez, C. Padilla, C. de Paco, L. Navarrete and J.J. Ochoa. 2014. The Timing of Cord Clamping and Oxidative Stress in Term Newborns. Pediatrics, 2014; 134 (2): 257 DOI: 10.1542/peds.2013-3798.


Reacties