Exclusieve Borstvoeding Bereidt Baby’s Buik voor op Vast Voedsel

Baby’s maag-darm stelsel wordt vanaf de geboorte door ontelbare microben bewoond. Volgens een nieuwe studie heeft het soort voeding van de eerste levensmaanden een diepgaande invloed op de samenstelling, diversiteit en stabiliteit van de darmflora. Deze factoren zorgen er op hun beurt voor dat baby’s gemakkelijker kunnen wennen aan de overgang van vloeibaar naar vast voedsel. En zorgt mogelijk ook voor gezondheidsvoordelen op de lange termijn.

‘We zien dat baby’s die exclusief borstvoeding krijgen, microbiële gemeenschappen hebben die beter voorbereid lijken op de introductie van vast voedsel,’ zegt hoofdonderzoeker Andrea Azcarate - Peril. ‘De overgang naar vast voedsel is veel dramatischer voor de microben van baby’s die geen exclusieve moedermelk kregen. We denken dat de darmflora van baby’s die (gedeeltelijk) kunstvoeding krijgen, mogelijk bijdragen aan meer buikpijn en darmkrampen.’

De ontdekking telt op bij het groeiende bewustzijn dat de darmflora een grote rol speelt bij het verteren van voedsel en het vechten tegen ziekteverwekkers. ‘De resultaten zorgen voor meer ondersteuning voor de aanbevelingen van de World Health Organization en anderen die exclusief borstvoeden voor de eerste zes levensmaanden aanraden,’ zegt onderzoeker Amanda Thompson. ‘We kunnen uit de data zien dat het toevoegen van poedermelk (kunstvoeding) aan baby’s dieet, zorgt voor een verandering in de darmflora. Zelfs als je er ook moedermelk bij geeft. Exclusief borstvoeding geven lijkt ervoor te zorgen dat er een soepele overgang plaatsvindt naar vast voedsel.’

Voor deze studie werden ontlastingmonsters en informatie over de diëten van negen gezonde baby’s verzameld. Dat startte al met twee weken oud en ging door totdat ze 14 maanden oud waren. Door middel van het toepassen van genomische imprinting technieken op de monsters, konden de wetenschappers de typen en functies van bacteriën in baby’s darmflora onderscheiden. De analyses onthulden dat er gedurende de eerste levensmaanden duidelijke verschillen waren tussen de microben van exclusief borstgevoede baby’s in vergelijking met degenen die zowel poedermelk als moedermelk kregen. Deze uitkomst komt overeen met eerdere onderzoeken, zoals: http://www.denieuwebaby.nl/2014/05/borstvoeding-stimuleert-groei-van-goede.html en http://www.denieuwebaby.nl/2013/11/borstvoeding-belangrijk-bij-introductie.html.

De wetenschappers waren het meest verrast door de extreem genetische verschillen in de ontlastingmonsters nadat baby’s begonnen met het eten van vast voedsel. Bij de exclusief borstgevoede baby’s vonden ze, na het overstappen op vast voedsel, afwijkende hoeveelheden van 20 bacteriële enzymen, in vergelijking met alleen moedermelk. Dat impliceert dat sommige nieuwe bacteriesoorten de omgeving betraden om te helpen met het verteren van het nieuwe voedsel.

Bij baby’s die zowel moedermelk als kunstvoeding kregen en daarna aan vast voedsel begonnen, lieten de monsters ongeveer 230 enzymen zien. Wat aangeeft dat dergelijke voeding zorgt voor een veel dramatischere verandering in de microbiële samenstelling. De microben van exclusief borstgevoede baby’s waren minder divers en werden gedomineerd door Bifidobacterium. Deze type bacteriën zijn gunstig is voor de spijsvertering. Baby’s die zowel kunstvoeding als moedermelk kregen, hadden een lagere hoeveelheid van Bifidobacterium.

Het onderzoek suggereert dat de samenstelling van de darmflora een effect kan hebben op baby’s vermogen om voedsel op korte termijn te verwerken. En mogelijk de gezondheid op lange termijn kan beïnvloeden. Microben onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar er wordt al wel verondersteld dat microben een rol spelen bij obesitas, allergieën en maag-darm stelsel problemen, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS).

‘De studie vergroot ons begrip van de ontwikkeling van de darmflora in de eerste levensfase. Dit is duidelijk een zeer belangrijke periode voor de huidige gezondheid van een baby en voor de gezondheid later in zijn leven,’ concludeert Thompson. De wetenschappers vergeleken ook de microben van baby’s die op het kinderdagverblijf zaten en baby’s die thuis bleven. Het bezoeken van een kinderdagverblijf werd ook geassocieerd met meer diverse microbiële gemeenschappen, maar het soort voeding bleef de meest belangrijke factor in hoe de darmflora reageerde op de introductie van vast voedsel.Referentie
1. A.L. Thompson, A. Monteagudo - Mera, M.B. Cadenas, M.L. Lampl and M.A. Azcarate - Peril. 2015. Milk- and solid-feeding practices and daycare attendance are associated with differences in bacterial diversity, predominant communities, and metabolic and immune function of the infant gut microbiome. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2015 DOI: 10.3389/fcimb.2015.00003.
Reacties

 1. Interessant onderzoek, maar is een onderzoeksgroep van 9 baby's niet een beetje klein?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ze hebben de negen baby's een dik jaar gevolgd, dus het gaat hier wel over behoorlijk wat ontlastingsmonsters, waaruit duidelijke verschillen bleken.

   Daarbij borduurt de uitkomst van dit onderzoek voort op eerdere studies. Zoals deze: http://www.denieuwebaby.nl/2013/11/borstvoeding-belangrijk-bij-introductie.html, waaraan 1140 baby's meededen.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten