Hoe Ziet het Eerste Uur van een Pasgeboren Baby Eruit?

Over de bevalling kun je duizenden pagina’s met informatie vinden. En ook over het moment dat je baby wordt geboren. Maar hoe zit het eigenlijk in de minuten daarna? Wat gebeurt er allemaal met een pasgeborene in dat eerste bijzondere uur?

Zweedse wetenschappers wilden hier graag het antwoord op weten. Ze bekeken video’s van 28 pasgeborenen. Het filmmateriaal gaf de onderzoekers de ongekende mogelijkheid om het eerste levensuur van baby’s uitgebreid te bestuderen. De pasgeborenen gingen instinctief handelen. Ze gingen hun eigen ding doen, terwijl ze huid-op-huid contact met hun moeder hadden.

Hieronder staan de eerste belangrijke mijlpalen van de eerste 70 minuten van een pasgeboren baby:

0.00
Baby’s laten een krachtige, haast schreeuwende huil horen. Deze huil zorgt ervoor dat de longen worden geactiveerd.

0:02
Na de krachtige uithaal, spenderen baby’s minder dan één minuut aan het bijkomen. Ze liggen dan perfect stil op hun moeders borst. Volgens de wetenschappers kan deze stilte een duidelijke evolutionaire functie hebben. Zo kunnen roofdieren de pasgeborene minder snel opmerken.

0:03
Terwijl ze wakker beginnen te worden, openen ze hun ogen voor de eerste keer. Daarnaast gaan ze geleidelijk aan hun hoofd en mond bewegen.

0:08
Baby’s worden nog actiever. Ze houden hun ogen voor vijf minuten of nog langer open. Gedurende deze actieve fase lijken de baby’s meer interesse te krijgen in eten. Ze kijken naar hun moeders gezicht en borsten. Ook maken ze kleine ‘honger’ geluiden en bewegen ze hun handen naar hun mond.

0:18
Na de actieve fase, nemen ze even een kleine pauze.

0:36
Dankzij de pauze zijn de pasgeborenen weer opgeladen en beginnen ze naar hun moeders borst te bewegen. Door middel van geur vinden ze de juiste weg.

1:02
Baby’s gaan drinken bij hun moeder. Zo krijgen ze al snel kleine hoeveelheden van de belangrijke colostrum moedermelk binnen. Deze eerste melk zit vol met proteïnen en afweerstoffen. Daarnaast zorgt het vroege zuigen ervoor dat de borsten worden gestimuleerd om melk aan te maken. En het helpt om de baarmoeder te laten slinken tot normale grootte.  

1:10
Baby’s vallen in slaap en krijgen hun welverdiende rust.

En dat is nu een korte samenvatting van dat eerste zo belangrijke uur van je pasgeboren baby. De onderzoeksresultaten laten zien dat er al direct veel actie plaatsvindt in die korte periode. Uiteraard zijn de minuten gemiddeld genomen en waren er maar een kleine groep pasgeborenen bij betrokken. En zelfs van deze baby’s varieerden hun tijdschema al. Dus de tijden staan niet vast, maar iedere baby maakt wel deze mijlpalen al snel na de geboorte mee.
Referentie
1. A-M. Widström, G. Lilja, P. Aaltomaa - Michalias, A Dahllöf, M Lintula and E Nissen. 2011. Newborn behaviour to locate the breast when skin-to-skin: a possible method for enabling early self-regulation. Acta Paediatrica; Volume 100, Issue 1, pages 79–85, January 2011. DOI: 10.1111/j.1651-2227.2010.01983.x.


Reacties