Wat Is Controversieel aan Borstvoeding?

Serieus. Ik begrijp het echt niet. Waarom wordt het geven van borstvoeding zo vaak in de controversiële hoek geplaatst? Het is gewoon een logisch en natuurlijk vervolg van de zwangerschap. In mama’s buik heeft de foetus zich kunnen ontwikkelen van maanzaadje tot baby. En daarna gaan baby en moeder verder met dit proces, alleen dan buiten de buik. Door het geven van borstvoeding groeit en ontwikkelt het kind zich verder. Punt.

Nou tot zover mijn schijnbaar ‘simpele’ gedachten hierover. Afgelopen dinsdag kwam ik op een Amerikaans blog deze post tegen. Het gaat over foto’s van borstvoedende moeders. Gewoon puur met hun baby en zonder gebruik van Photoshop. Ik zie alleen maar normale moeders die liefdevol hun kind voeden. De foto’s zijn van Jade Beall, een fotografe die zich richt op het laten zien van natuurlijke schoonheid. Bekijk ook onderstaande video over haar ‘Beautiful Body Book’ project, waarin ook borstvoedende moeders te zien zijn.Veel mannen en vrouwen lieten aan Jade weten dat ze niet gediend waren van dergelijke ‘schokkende’ foto’s. Ze vonden het aanstootgevend. Hoe kan het dat een foto van meerdere borstvoedende vrouwen en hun baby’s op een dergelijke wijze wordt gezien? Zouden we een foto met meerdere zwangere vrouwen ook ooit zo zien? Of zien we dan een natuurlijk verschijnsel? Iets dat uiteraard gewoon bij het leven hoort?

Volgens Jade zijn we zo gewend aan het zien van bewerkte sexuele foto’s van vrouwen overal waar we kijken, dat we niet meer weten hoe een gewone vrouw eruit ziet. Daarmee wordt een normale vrouw die niet-sexueel naakt poseert, terwijl ze een ander mens voedt die in haar lichaam is gegroeid, ineens iets wat ongehoord en controversieel is.

Gelukkig ziet niet iedereen Jade’s foto’s zo. Als ik naar de foto’s kijk, dan voel ik ontroering. En zie ik de onbreekbare band tussen moeder en haar kind. Eigenlijk maakt uiterlijk nauwelijks deel uit van deze foto’s. Ik zie een prachtige, pure energie en voel de moederliefde. Geen uiterlijke schijn, maar innerlijke kracht. En eigenlijk zijn borstvoedende moeders helemaal niet speciaal. Ze zijn juist heel gewoon. Net zoals moedermelk drinkende baby’s.

Reacties