Hoe Reageren Baby’s op Slaapzakken en Boxpakjes?

Eigenlijk zijn slaapzakken en boxpakjes zo gemeengoed geworden, dat we er niet meer over nadenken hoe onze baby’s dergelijke kledingstukken ervaren. Bij een boxpak heeft een baby nog alle ruimte om zich te bewegen, maar bij een slaapzak wordt dit toch beperkt. Pasgeboren baby’s blijken dan ook niet zo actief en raken hun lichaam minder aan als ze een slaapzak aan  hebben. Terwijl baby’s in een boxpak een stuk meer actie vertonen. Franse wetenschappers wilden de impact van kleding op pasgeborenen bestuderen. De onderzoekers vermoeden dat de baby’s in een slaapzak mogelijk meer stress ervaren, omdat beperkt werden in hun bewegingen. Waardoor ze geen geruststelling in eigen aanraking konden vinden.

De 18 deelnemende baby’s waren net iets te vroeg geboren (tussen 34 en 37 weken oud). Premature baby’s vertonen mogelijk minder duidelijk expressief gedrag. De onderzoekers wilden weten of kleding het gedrag van de pasgeborenen zou beïnvloeden. Bij een normale procedure verhuizen te vroeg geboren baby’s van een gesloten naar een open couveuse onder warmtestralers. Daarna, als ze beginnen om hun eigen temperatuur te reguleren, wordt de warmtestraler uitgezet. En krijgen ze pyjama’s en een vestje aan. Ook worden ze nog een slaapzak gedaan. Door video-opnames konden de wetenschappers het gedrag van de baby’s meerdere uren (voor twee tot vier dagen) bestuderen. Negen baby’s kregen de normale procedure, dus lagen ze met meerdere lagen (bewegingsbeperkende) kleding in de open couveuse zonder warmtestraler. Maar de negen andere pasgeborenen mochten in een boxpak liggen en de warmtestraler bleef aan. Deze baby’s konden zich hierdoor vrij bewegen.
 
De pasgeborenen in boxpakjes bleken actiever dan de baby’s in slaapzakken. Hun armen bewogen vaker en hun handen maakten regelmatig contact met hun omgeving en hun hoofd. De baby’s in slaapzakken neigden ernaar om hun armen uitgestrekt te laten liggen met hun handen gesloten. Ze raakten niets aan. Waarschijnlijk zou het bewegen van hun armen door alle kleren ze teveel fysiek belasten. Maar eigen aanrakingen staan bekend als gebruikt middel door baby’s om hun stressniveau te verlagen.

Bij baby’s die in het ziekenhuis moeten verblijven, zonder regelmatig contact met de ouder, zou het zelf aanraken zelfs een cruciale compensatie kunnen betekenen. Als ze hun bewegingen niet goed kunnen uitvoeren, in dit geval door teveel kleren, dan zorgt dat juist voor een verhoging van hun stressniveau. Door te voorkomen dat ze contact kunnen maken en bewegingen fysiek te verzwaren, zorgt de gehele kleding combinatie (pyjama, vest en slaapzak) er mogelijk voor dat er een dubbel effect plaatsvindt. Niet alleen in termen van direct ongemak, maar wellicht zelfs voor hun emotionele en motorische ontwikkeling.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een lange termijn effect op het gedrag van de baby’s. In ieder geval onderstreept het huidige onderzoek het belang van meer aandacht schenken aan standaard protocollen, zelfs al lijken ze onschadelijk, tijdens de perinatale periode.Referentie
1. V. Durier, S. Henry, E. Martin, N. Dollion, M. Hausberger and J. Sizun. 2015. Unexpected behavioural consequences of preterm newborns' clothing. Scientific Reports, 2015; 5: 9177 DOI: 10.1038/srep09177.


Reacties

 1. Bijzonder zeg. Mijn beide dochters hebben allebei altijd in een slaapzak geslapen. Vooral omdat ze onrustig sliepen en daardoor bloot(zonder deken) kwamen te liggen (en dus koud werden). Ze zijn allebei motorisch heel snel.
  Ikzelf heb fijne herinneringen aan een 'trappelzak' zoals wij ze noemden.
  Hopelijk valt het met de eventuele schade mee.
  Het aanraken kan ik me wel voorstellen, want mijn dochters lagen ook altijd met hun armpjes wijd bij gebrek aan bewegingsruimte.

  Gaat het onderzoek over slaapzakken tijdens het slapen of tijdens het wakkerzijn?

  H

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!

   De wetenschappers hebben de baby's in rustperiodes bestudeerd.

   Verder gaat de beperking van een slaapzak (volgens mij) voornamelijk over de eerste weken van een (te vroeg geboren) baby. Dan zijn ze nog niet in staat om met het gewicht en de verminderde bewegingsmogelijkheden om te gaan.

   Naarmate baby's ouder worden (en dit herken jij vast ook!), zijn ze goed in staat om zichzelf (gezicht, armen) aan te raken, ook in een slaapzak. En bewegen ze ook met hun benen.

   Het gaat dus echt om de eerste weken dat een slaapzak mogelijk zorgt voor een beperkende factor.

   Verwijderen

Een reactie posten