Kunstvoeding Vergroot Risico op Huisdieren Allergie

Je baby borstvoeding geven zorgt waarschijnlijk voor een bescherming tegen huisdier allergieën. Mogelijk komt dit doordat moedermelk de samenstelling van baby’s darmflora kan beïnvloeden. Wetenschappers vonden dat kunstgevoede pasgeborenen van een bepaald soort darmbacterie (Lachnospiraceae) al over een hoge concentratie beschikken, die normaal gesproken niet zou passen bij hun leeftijd. Deze kinderen lieten rond hun kleuterleeftijd ook meer tekenen van huisdier allergie zien in vergelijking met borstgevoede kinderen.  

Borstvoeding heeft ontelbare voordelen voor een baby en beïnvloedt de mix van microben in baby’s darmen. Alleen of borstvoeding een effect heeft op het risico voor het ontwikkelen van een allergie was nog niet duidelijk. Alexandra Sitarik en haar collega’s analyseerden 130 luier proefmonsters van baby’s die één maand oud waren. De ontlastingsmonsters van borstgevoede baby’s werden ruimschoots gekoloniseerd met bifidobacteriën. Dit is een bacterie die de darmflora helpt en normaal gesproken dominant is in de eerste babytijd.

Bij kunstgevoede pasgeborenen bleek echter dat er hoge hoeveelheden van de Lachnospiraceae bacterie aanwezig waren. Deze microben komen uiteindelijk wel op natuurlijke wijze in de darmen en zijn normaal bij volwassenen, maar ze horen normaal gesproken niet thuis in deze hoeveelheden bij pasgeborenen. Pas vanaf de leeftijd van zes maanden, waarop ook het eerste vaste voedsel wordt aangeboden, hoort een dergelijk niveau van de Lachnospiraceae bacteriën thuis zeggen de wetenschappers.
 
Op vierjarige leeftijd moesten de gezinnen van de kinderen een vragenlijst invullen. Hieruit bleek dat de baby’s die borstvoeding hadden gekregen, wezenlijk minder kans hadden om allergie symptomen van huisdieren te krijgen, zoals hoesten, niezen of kortademigheid. Terwijl de kunstgevoede kinderen juist een duidelijk verhoogd risico lieten zien. ‘In baby’s darmen kan het zijn dat borstvoeding ervoor zorgt dat de darmen niet te snel naar een meer volwassen omgeving overgaan,’ zegt Sitarik. Het biologische mechanisme dat een borstgevoede microben link zou kunnen verklaren om het allergie risico te verlagen is nog niet bekend, maar de timing van de verschillende darmflora tussen baby’s is wel degelijk zinnig. ‘We weten dat het immuunsysteem al vroeg begint met oefenen,’ concludeert Sitarik.Referentie
1. A.R. Sitarik et al. The infant gut microbiome mediates the association between breastfeeding and allergic-like response to pets in children. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology Annual Meeting, Houston, February 22, 2015. 

Reacties